Sualtı hokeyi, serbest dalış, sualtı ragbisi, paletli yüzme elit sporcularının zihinsel dayanıklılıklarının farklı değişkenlere göre incelenmesi - Akyurddaş, Mine (My University, 2025)
Amaç: Sualtı sporları branşlarındaki elit sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerinin, branş, yaş, cinsiyet, haftalık antrenman sayısı, millilik durumu, branşında sporculuk yılı ile ilişkilerinin Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri ile ölçülerek bilimsel verilere dayalı, istatistiksel yöntemlerle yorumlanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın hedef kitlesini, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından belirlenmiş müsabaka düzeyindeki 18 yaş üstü sualtı hokeyi, sualtı ragbisi, serbest dalış ve paletli yüzme branşlarındaki 174 elit sporcu oluşturmaktadır. Çalışmada, katılımcılardan çevrim içi bağlantı yoluyla (Google Form) 6 maddelik Kişisel Bilgi Formu ve 14 maddelik Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri kullanılarak veriler toplanmış ve bu veriler SPSS istatistik programında değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistik yapılarak verilerin frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiştir. Katılımcıların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile branş türleri, cinsiyet, yaş, haftalık antrenman sayısı ve millilik durumu ile farklılık olup olmadığına dair 0.05 anlamlılık düzeyinde ortalama farklara ilişkin testler kullanılmıştır. Elde edilen veriler 0.05 anlamlılık düzeyine göre normal dağılım gösterdiğinden 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-Testi, 3 ve daha fazla gruplarda ise One-Way Anova (varyans) analizi kullanılmıştır. Bulgular: : Elde edilen bulgularda, kontrol alt boyutu ve zihinsel dayanıklılık düzeylerine göre kadın sporcuların daha fazla anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Haftalık antrenman sayısı 5 kez ve üzeri olan sporcuların güven alt boyutunda lehine olduğu belirlenmiştir. Milli sporcuların milli sporcu olmayanlara göre zihinsel dayanıklılık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Katılımcıların zihinsel dayanıklılık düzeyleri yaş, cinsiyet, antrenman sıklığı, milli sporculuk durumu, sualtı branşı ve sporculuk yılı gibi değişkenlerle anlamlı ilişkiler göstermektedir.

Objective: It is the interpretation of the mental endurance levels of elite athletes in underwater sports branches with statistical methods based on scientific data by measuring the relationship with the branch, age, gender, number of weekly trainings, nationality status, year of sportsmanship in the branch with the mental endurance inventory in sports. Material and Methods: The target audience of the study consists of 174 elite athletes over the age of 18 in underwater hockey, underwater rugby, free diving and finswimming branches at the competition level determined by the Turkish Underwater Sports Federation. In the study, data were collected from the participants via online connection (Google Form) using the 6-item Personal Information Form and the 14-item Mental Toughness Inventory in Sports and these data were evaluated in the SPSS statistics program. Descriptive statistics were performed to determine the frequency, arithmetic mean and standard deviation values of the data. Mean difference tests were used at the 0.05 significance level to determine whether there were any differences in the mental toughness levels of the participants and their branch types, gender, age, weekly training numbers and nationality status. Since the obtained data showed a normal distribution according to the 0.05 significance level, independent sample t-Test was used for variables with 2 groups and One-Way Anova (variance) analysis was used for 3 and more groups. Results: In the findings, it was observed that there was a more significant difference in female athletes according to the control sub-dimension and mental endurance levels. It was determined that athletes who trained 5 times or more per week were in favor of the confidence sub-dimension. It was determined that national athletes had higher mental endurance levels than non-national athletes. Conclusion: Participants' mental toughness levels show significant relationships with variables such as age, gender, training frequency, national sportsmanship status, underwater branch and years of sportsmanship.
Investigation of mental toughness of underwater hockey, freediving, underwater rugby, fin swimming elite athletes according to different variables
Keywords: Aquatic sports; Beden eğitimi ve antrenman; Elit Sualtı Sporcuları; Elite Underwater Athletes; Mental Toughness; Physical education and training; Su sporları; Sualtı Sporları; Underwater Sports; Zihisel Dayanıklılık