Tel erozyon tezgahında 1.2379 (CPPU) kesme kalıp çeliğinin işlenmesinde kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü ve elektro deşarj aralığına etkisinin incelenmesi - Evran, Savaş (My University, 2009)
TEL EROZYON TEZGAHINDA 1.2379(CPPU) KESME KALIP ÇELİĞİNİN İŞLENMESİNDE KESME PARAMETRELERİNİN YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ VE ELEKTRO DEŞARJ ARALIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ İmalat endüstrisi modern talaşlı imalat yöntemleri geliştirmesine rağmen, tel erozyon ile işleme ekonomikliği ve basit uygulanabilirliği gibi sebeplerden dolayı hala en yaygın kullanılan işleme prosesidir. Özellikle kalıp sektöründe matrislerin ve zımbaların konvensiyonel tezgahlarla işlenmesi sırasında istenilen yüzey kalitesi elde edilememektedir. Bu durumun giderilmesi için yapılan uzun çalışmalar sonunda CNC teknolojisi, tel erozyon tezgahlarına uyarlanmıştır. Tel erozyon ile işlemlerde, yüzey pürüzlülüğü ve elektro deşarj aralığı son derece önemlidir. Üretilecek parçanın kalitesinin arttırılması ve maliyetin düşürülmesi ancak kesme parametrelerin optimizasyonu ile mümkündür. Kesme parametrelerini en iyi şekilde seçtiğimizde yüzey pürüzlülüğü ve elektro deşarj aralığı minimum değerde olmalıdır. Bu çalışmadaki deneylerde tel olarak 0.25 mm çapında pirinç ve iş parçası olarak 14 mm kalınlığında 1.2379 çeliği kullanıldı Tel erozyon prosesinin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir.

THE INVESTIGATION OF CUTTING PARAMETERS ON THE EFFECT OF SURFACE ROUGHNESS AND ELECTRO DISCHARGE GAP DURING THE PROSESSING OF 1.2379(CPPU) DIE STEEL IN THE WIRE ELECTRICAL DISCHARGE MACHINE Although modern metal cutting methods improved in manufacturing industry, Wire Electro Discharge Machining still remains one of the most common machining processes because of economical reasons and simplicity. In conventional workbench, desired surface quality can’t be obtained in cutting dies and punches especially in mold sector. After the long studies for eliminating this condition, CNC technology was assembled to wire-cut EDM workbench. In Wire Electrical Discharge Machining (WEDM) operations, it’s very important to guess the surface roughness and electro discharge gap. Increasing the quality of produced piece and decreasing the cost is only possible with the optimizing the cutting parameters. When we choose the cutting parameters thoroughly, the surface roughness and electro discharge gap must be in the minimum value. In this study, brass wire tool with 0.25 mm diameter and 1.2379 steel work piece materials with 14 mm thickness were used in the experiments. In order to optimize the wire electrical discharge machining process, Taguchi optimization methods has been used. The influence of each parameter on the results obtained has been determined by using analysis of variance (ANOVA). The relationship of the dependent parameters and independent parameters has been modeled with regression analysis.
Keywords: Çelikler; Makine Eğitimi