One dımensıonal modelıng of sı engınes fuelled wıth gasolınealcohol blends - Pour, Ramın Saadat (My University, 2016)
TEK BOYUTLU MODELLEME KULLANILARAK ÇIFT YAKITLI BIR MOTORUN PERFORMANSINI FARKLI PROGRAMLARDA INCELIYIP KARŞILAŞTIRILMASI: Bu çalışmanın amacı benzin ve benzin –alkol karışmıyla beslenen ateşlemeli bir motorların performansını incelemektir. Motorun performansı basınç ve emisyonlar bakımından incelenmiştir. Bunun için Chemkin-Pro,SRM suite ve GT-POWER programları kullanılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında motorun performancı Chemkin-Pro ve SRM suite programını kullanılarak incelenmiştir.Bu bölümde detaylı ve kısaltılmış mekanizmalar kullanılmıştır ve kullanılan yakıt E100 dür. Araştırmanın sonunda detaylı mekanizmaların deneysel sonuçlarla daha yakın olduğu gözlemlenmiştir bunun nedeniyse detaylı mekanizmaların ara reaksiyonları hesaba katmasıdır. SRM Suitin avantajı deneysel sonuçlara yakın olmasıdır. Chemkin-pronun avantajı hızlı olmasıdır özellikle detaylı mekanizmalarda Chemkin-Pro çok daha hızlıdır.Çalışmanın ikinci kısımında motorun performansı E0,E5,E10,E15,E20 ve E100 yakıtları kullanarak incelenmiştir. Bunun için GT-POWER programından yararlanılmştır. Sonuçlar, alkolun yüzdesi arttırıldıkca motorun emisiyonlarının düşüşü gözlenmektedir, nedeniyse alkol yapısında olan oxijenin daha etkili yanmaya yol açmasıdır. Tüm değişkenleri hesaba katarak bu motor için en uygun alkol yüzdesinin 8% olduğuna karar verilmiştir fakat daha net bir cevap için bir optimizasiyon kullanılmalıdır.

ONE DIMENSIONAL MODELING OF GASOLINE ALCHOL COMBUSTION ENGINE The aim of this study is to investigate the performance of an SI engine fueled with ethanol and ethanol-gasoline blends under various conditions. The performance of engine was investigated form in-cylinder pressure point, which affects engine power also from engine emissions point. For this aim, the following software package were used Chemkin-Pro,SRM Suite and GT-POWER. At the first part of the study the performance of engine was investigated employing Chemkin-Pro and SRM-Suite software packages under detailed and reduced chemical mechanism the used fuel was E100 due to factoring in intermediate reactions detailed mechanisms are in much better agreement with experimental results. The main advantage of SRM-Suite is that its results is near to experimental results and the main advantage of Chemkin-pro is that its faster compared with similar software’s especially in detailed mechanism evaluations. At the second part of study the following fuels were employed: E0, E5, E10, E15, E20 and E100.The evaluation were done employing GT-POWER software package and the results were compared to each other and experimental data, outcomes showed that due to oxygen content of the ethanol, by increasing ethanol concentration in the blend the total amount of emissions decreased and engine showed better performance because the higher content of ethanol results in complete combustion. At the last part of the study the optimal concentration of ethanol in the blend was determined and it was clear that by factoring in all the parameters E8 was the best blend that could be employed and for the much precise results it was offered to optimization software be employed.
Keywords: Makina, Mühendislik