Süt dişlenme dönemindeki dudak damak yarıklı çocuklarda çürük risk faktörlerinin araştırılması ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi - Hüroğlu, Nazike Nida (My University, 2008)
Süt dişlerinin sağlıklı sürmesi ve korunması, çocuğun beslenebilmesi, düzgün konuşabilmesi ve ilerde sürecek daimi dişlerin sağlıklı olması için gereklidir. Dudak damak yarıklı(DDY) çocuklarda süt dişlerinin malformasyonlar veya çürük nedeniyle kaybedilmesi, alveaol oluşumunun yetersizliğine, kemik dokunun azalmasına ve sonuç olarak yapılacak cerrahi tedavinin zorlaşmasına neden olur. DDY’li çocuklarda diş çürükleri sık görülmektedir ancak çürük risk faktörleri tam olarak tanımlanamamıştır. Bu çalışmada süt dişlenme döneminde DDY’li çocuklarda çürük görülme sıklığı ve çürük risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. M.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilm Dalında takip edilen 2-6 yaş arasında süt dişlenme döneminde 45 DDY’li çocuk çalışma grubunu oluşturdu. Orofasiyal anomalisi olmayan, aynı yaş grubunda ve süt dişlenme döneminde, diş çürüğü bulunan 21, çürüksüz 13 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. DDY’li çocukların aileleri ile anket yapıldıktan sonra tüm gruplardaki çocuk ve annelerinin orofasiyal muayeneleri ve radyolojik değerlendirmeleri yapıldı. Tüm gruplardan ve annelerden çürük aktivite testleri için tükürük örnekleri alındı. 45 DDY’li çocuğun dmft değerleri ortalaması 6.425.48 olarak bulundu. DDY’li çocuklarda en sık görülen diş anomalileri; rotasyona uğramış dişler, sayı eksiklikleri ve mine defektleri olarak bulundu. DDY’li çocuklarda tükürükte MS, LB ve Maya değerleri çürük grubunda yüksek bulundu. Diş çürüğü bulunan çocuklardan elde edilen MS değerleri ile annelerinden elde edilen MS değerlerinin uyumlu olduğu saptandı. Tükürük akış hızı DDY’li çocuklarda ve özellikle dental plak kullanan DDY’li çocuklarda düşük bulundu. Çürük aktivite testleri DDY’li çocuklarda erken dönemde uygulanmalı, aileler eğitilmeli, çocukların düzenli muayene ve takipleri yapılmalı ve koruyucu tedaviler planlanmalıdır. Multidisipliner bir yaklaşım gerektiren bu hastaların tedavi ekibinde pedodontistler de kesinlikle yeralmalıdır. Investigation of Dental Health Indices and Caries Associated Microflora in Primary Dentition in Children With Cleft Lip and Palate. In children with oral cleft, a healthy primary dentition is important because of the increased need of orthodontic treatment during the primary dentition and transitional period. Early extractions or malformations of teeth will result in loss of bone which is preserved by primary teeth bordering the alveolar cleft. The purpose of the present investigation was; to assess the prevalence of S.mutans and lactobacilli in 3-5 years old children with oral cleft lip and palate attending Pediatric Dentistry department of Marmara University and to determine the possible factors associated with the colonization of these microorganisms. Forty-five children with cleft lip and palate and 34 healthy controls (21 decayed, 13 caries free) matched for sex and age attending the same department participated in the study. All subjects and accompanying parents were called for a clinical and radiologic examination and a saliva sample collection. The parents were interviewed with a structured questionnaire. The mean caries experience in deciduous dentition(dmft) was 6.425.48. The dental anomalies most seen in children with cleft were; rotation, hypodontia and enamel alterations. In children with cleft lip palate the values of MS, LB and Candida were high. The subjects with cleft showed a significantly lower salivary secretion rate especially in children who used dental appliance. These results underline the need for a more aggressive approach to prevention of oral disease in children with cleft lip and palate to optimize clinical outcome. Therefore a pediatric dentist responsible for initiating the preventive program should be included in the cleft team.
Keywords: Dudak Damak Yarığı; Pedodonti