Attıtudes toward potentıal robot coworkers: an experımental ınvestıgatıon on anthropomorphısm and caregıvers’ trust, work - Erebak, Serkan (My University, 2018)
Teknolojide yaşanan gelişmeler artarak çoğalıyor. Bu gelişmeler robotik biliminde de kendini gösteriyor. Hâlihazırda, birçok robotun reklamı yapılmaktadır. Yakın gelecekte iş yaşamının birçok alanında robotların yer alacağı tahmin edilmektedir. Robotların çalışacağı bu iş alanlarının listesinin başında ise yaşlı bakımı gelmektedir. Bundan dolayı, örgütsel manada, yaşlı bakımının potansiyel çalışanları olan robotların üzerine odaklanmak psikolojik olarak hazırlanmak elzemdir. Bu yüzden, mevcut çalışma robotlara güven konusunu incelemeye almıştır. Bu amaçla, huzurevinde yaşlılar için çalışan 19 – 40 yaş arası 102 bakıcı tasarlanan deneye katılmışlardır. Robotlara güven ile robotların insana benzeme seviyeleri, robotlarla çalışma niyeti ve otomasyon seviyeleri tercihi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgulara göre, robotların insana benzeme seviyeleri robotlara duyulan güven konusunda bir fark yaratmamıştır. Robotlara güven, robotlarla çalışma niyeti ve otomasyon seviyeleri tercihi ile anlamlı şekilde ilişkilidir. Örgütler, robotları işyerlerine adapte etmeden önce, çalışanlarının robotlara olan güveninin önemli bir faktör olduğunu düşünmelidirler.

Technological advances increase progressively. This progression also shows itself in robotics. Currently, many robots are publicly advertised. It can be predicted that robots will take place in several areas of work life in near future. Eldercare is top list of these work areas that robots will work. So, it is crucial to focus on potential robot workers in eldercare in order to be prepared psychologically as an organization. So, the current study takes trust to robots issue under examination. For this purpose, 102 caregivers who work for eldercare in a nursing home (aged between 19 and 40) participated in an experimental study. The relationships between trust to robots and anthropomorphism of robots, intention to work with robots and preference of levels of automation were explored. According to results, anthropomorphism of robots did not make any difference in terms of trust to robots. Trust to robots was significantly related to intention to work and preference of levels of automation. Organizations should think that employees’ trust to robots is an important factor before adapting robots to workplace area.
Keywords: Anthropomorphism; Automation; Çalışma Niyeti Eldercare; Intention to Work; İnsan Biçimcilik; İşletme; Otomasyon; Otomasyon, İşletmelerde; Robotlar; Robotlar, İşletmede; Robotlara Güven; Robots; Teknolojik yenilikler; Trust to Robots; Yaşlı Bakımı