5237 sayılı TCK’da düzenlenen rüşvet suçu - Koçyiğit, Halime Ebru (My University, 2015)
Bu çalışmada, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabının “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı Dördüncü Kısmının “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı bölümünde 252 ile 254 maddeler arasında düzenlenmiş olan rüşvet suçu iki bölümde incelenmiştir. Giriş bölümünde, çalışma konusu suçun incelenmesinin sebepleri ve incelemenin sınırları açıklanmıştır. “Genel Açıklamalar, Tarihi Gelişim, Korunan Hukuki Yarar” başlıklı birinci bölümde, inceleme konusu suç hakkında genel açıklamalara yer verilmiş, suçun tarihi gelişimi ve suçla korunan hukuki değer incelenmiştir. “Suçun Unsurları” başlıklı ikinci bölümde, rüşvet suçu hakkında genel bilgilere yer verilmiş, suçun unsurları ve suçun özel görünüş şekillerine değinilmiş, suçun soruşturma ve kovuşturma usulü ve yaptırımı kavramları da açıklanmıştır. Sonuç bölümünde ise, inceleme konusu suç bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Yolsuzluk, OECD, GRECO, Rüşvet, Kamu Görevlisi, Kamu İdaresi, Ceza Hukuku, Suç.

In this study bribery, which was identified between entries 252 and 254 under the heading of “The Crimes against the Solidity and Operation of Public Administration” of the fourth part of the second book of the law number 5237 Turkish Penal Code titled “Crimes against the Nation and Commonwealth and The Latest Provisions” has been examined in two parts. In the introduction part the reasons for the crime studied and the limitations of the study are explained. General explanations about the crime studied, the historical development and the judiciary value preserved by the crime are given in the first part titled “General Explanations, Historical Development, Preserved Judiciary Benefit”. General information about bribery, its elements and special appearance styles of the crime are mentioned, the methods of the prosecution of the crime and enforcement notions are explained in the second part titled “The Elements of The Crime”. Corruption, OECD, GRECO, Bribery, Public Official, Public Administration, Penal Code, Crime.
Keywords: Hukuk; Rüşvet; Suç