Pendik 6 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne Kayıtlı 65 Yaş Üzerindeki Kişilerde İlaç Kullanımı - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Giriş ve Amaç: Dünya'da ve Türkiye'de beklenenyaşam sürelerinin uzamasıyla yaşlı nüfus oranıartmaktadır. Yaşlılarda kronik hastalıkların fazlaolması çoklu ilaç kullanımıyla sonuçlanmaktadır.Yaşlıların ilaç kullanımı konusundaki bilgi vedavranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın tipi kesitseldir,2015 yılında İstanbul, Pendik'te bir Aile SağlığıMerkezi'ne kayıtlı 65 yaş ve üstü, random seçilmiş,204 kişiden yüzyüze görüşülerek toplanan verilerSPSS 11.0 programıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcıistatistikler sayı ve yüzde olarak hesaplanmış,karsılastırmalarda Ki-kare testi kullanılmış, p<0,05düzeyi anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılanların %62,7'si kadın,%37,2'si erkekti. Kadınların yaş ortancası 72 (min:65, max: 90); erkeklerinse 73 yıldı (min: 65, max:84). Katılımcıların %50'sinin 3+ tanı konulmuşkronik hastalığı bulunurken, %38'i günde 4-6dozilaç almaktaydı. Katılımcıların %79'u kullandığıilaçların ismini, %62'si yan etkilerini, %68'i ilaçetkileşimlerini bilmediğini söylüyordu, iyileştiğinidüşündüğünde ilacını bırakma oranı %32,7'ydi.Reçetesiz ilaç kullanım oranı %75,5'ti, bunların%76,6'sı önceden benzer yakınması için verilen ilacıalmaktaydı. Re Marmara Ü. Halçetesiz en sık kullanılan ilaç grubuağrı kesicilerdi (%66,7).Sonuç: Yaşlılar birden fazla kronik hastalıklayaşaması ve çoklu ilaç kullanımı nedeniyle akılcı ilaçkullanımına önem verilmesi gereken birpopülasyondur. Reçetesiz ilaç kullanımını önlemeyeyönelik düzenlemeler yapılması, yaşlıların veyakınlarının ilaç kullanımını konusunda eğitilmesininyararlı olacağı düşünülmektedir.

Introduction and Aim: Increase in life expectancy inthe world and Turkey promotes the rise in the ratio ofelderly population. Elderly people have chronicdiseases and use multiple medications. We aimed toassess the knowledge and attitudes about drug use.Materials and Method: This is across-sectionalstudy. The data were gathered from 204 patients of aFamily Health Center chosen by a random samplingfrom among the people 65 years of age or olderthrough the interviews and analysed using SPSS 11.0.Descriptive statistics were calculated in numbers andpercentages; Chi-squared test was used to comparecategorical variables across different groups. Thesignificance level was set at p<=0.05. Findings: Of the participants, 62,7% were female;37,2% were male. Median age was 72.00 (min: 65,max: 90) years among females and 73.00 (min: 65,max: 84) years among males. 50% of participantshave been diagnosed with 3>= chronic diseases and38% were taking 4-6 doses of drugs a day. Of theparticipants, 79% didn't know the names of thedrugs, 62% didn't know the side effects, and 68%didn't have information on drug interactions. 32,7%of the participants didn't use their drugs when theyfeel better. 75,5% were using drugs withoutprescription and 76,6% of those were taking drugspreviously prescribed for similar complaints. The mostcommonly used drugs without prescriptions wereanalgesics (67%). Conclusion: A particular importance to rational druguse among elderly should be given due to theirmultiple chronic diseases and multiple drug use.Necessary regulations to prevent the use of drugswithout prescription should be made. It is alsonecessary to educate the elderly and their relativesabout rational drug use.
Drug Use among Elderly over 65 Years of Age Enrolled a Family Health Center in Pendik, İstanbul
Keywords: Farmakoloji ve Eczacılık