Agresif Periodontitisli hastalarda Subgingival Candida albicans/ dubliniensis varlığının incelenmesi - Ak, Burak (My University, 2009)
1. ÖZET Bu çalışmada 40 agresif periodontitis (AgP) ve 40 kronik periodontitis (KP) hastası, klinik özellikleri, mayaların ağız içi yerleşimi ve görülme sıklığı ile subgingival Candida albicans ve Candida dubliniensis varlığı açısından incelendi. Tüm hastalarda önce mikrobiyolojik inceleme için subgingival, dil ve damak örnekleri alındı. Daha sonra plak indeksi (Pİ), dişeti oluğu kanama indeksi (DOKİ), sondalanabilir cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesini (KAS) içeren periodontal parametreler ölçüldü. Tüm hastalarda, mekanik periodontal tedavi sonrası 56. gün periodontal parametreler, başlangıçta maya pozitif tespit edilmiş hastalarda ise mikrobiyolojik örnekler tekrarlandı. Her 2 grupta etkilenmiş diş sayısının, SCD ve KAS şiddetine göre dağılım yüzdelerinin AgP grubunda anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Tüm periodontal parametrelerin başlangıç değerlerinin AgP’li grupta KP’li gruptan daha yüksek olduğu bulundu. Her 2 grupta da anlamlı olan tedavi önce ve sonrası farkların gruplar arası karşılaştırmasında sadece SCD ve KAS ölçümlerinde anlamlı farklılık bulunmadı. Mikrobiyolojik değerlendirmede AgP’li grupta total flora (TF) ve TF içindeki zorunlu anaerop yüzdesi KP grubundan yüksek olarak bulundu. AgP hastalarının 4’ü (%10) ve KP hastalarının 10’unda (%25) maya kolonizasyonu tespit edildi. Hasta bazındaki bu yüzde değerleri KP’de yüksek olmakla birlikte, aradaki fark anlamlı bulunmadı. İncelenen periodontal bölge bazında subgingival maya görülme oranları (AgP; 5/ 160 bölge, %3.1 ve KP; 11/ 160 bölge, %6.9) göz önüne alındığında yine 2 grup arasında anlamlı farklılık görülmedi. Tür tayininde, 1AgP’li hastada subgingival C. dubliniensis, diğer tüm hastalarda C. albicans tespit edildi. Kandidaların tespit edildiği subgingival bölgelerde Pİ ve DOKİ değerlerinin yüksek, TF ve zorunlu anaerob değerlerinin düşük olduğu görüldü. Bu çalışmanın sınırları içerisinde maya kolonizasyonu açısından iki grup arasında fark bulunamamıştır. Subgingival bölgelerde görülen maya kolonizasyonunun periodontal parametreler ve sigara ile bağlantılı olarak ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. 2.

In the present study, 40 aggressive periodontitis (AgP) and 40 chronic periodontitis (CP) patients were investigated in terms of clinical and demographic properties, allocation and distribution of yeasts in the mouth and the presence of subgingival Candida albicans ve Candida dubliniensis. Microbiological samples were collected from subgingival, tongue and palatal sites. Plaque index (PI), gingival sulcus bleeding index, probing depth (PD) and clinical attachment levels (CAL) were recorded. Initial periodontal therapy was performed in all patients. On the 56th day all periodontal parameters and microbiol sampling in yeasts (+) patiensts were repeated. When baseline periodontal parameters and demographic data were compared between the groups, PI, bleeding, PD and CAL values were found higher in the AgP than the CP group. Intergroup comparison of intragroup changes revealed insignificant differences in PD and CAL values. Total flora (TF) and the percentage of obligate anaerobes were found to be higher in the AgP group. Although 4 (10%) out of 40 AgP patients, and 10 (25%) out of 40 CP patients were yeasts positive, the difference between 2 groups was not statistically significant. In terms of the percentage yeast detection frequency based on periodontal sites, it was 5/ 160 (3.1%) for AgP and 11/ 160 (6.9%) for CP. There was no statistically significant difference between groups. Only 1 AgP patient was positive for C. dubliniensis and all other samples were found as C. albicans. Candida (+) periodontal sites revealed plaque and bleeding values over 2 and lower TF amounts. Within the limits of this study, there were no differences between the groups in terms of yeast colonization, and this colonization in the subgingival sites may be related to periodontal parameters and smoking.
Keywords: Periodontoloji; Tıp