Duygusal emek ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkinin belirlenmesi üzerine bankacılık sektöründe bir araştırma - Ercan, Didem (My University, 2019)
Günümüzde artan rekabet koşullarına karşı örgütler tarafından duygusal emek ve örgütsel sinizm gibi kavramlara daha fazla önem verilmektedir. Çalışma yaşamında teknolojinin etkisiyle iletişim, ve hiyerarşik yapılar bakımından temel değişimler gösterirken, örgütlerin yüksek beklentileri, çalışanların kendisini değersiz hissetmesine yol açacaktır. Bu araştırmanın amacı, çalışanların duygusal emek ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu amaçla kolayda örnekleme yöntemiyle, 151 bankacıya ulaşılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiki analizlerden, faktör ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Örgütsel sinizm ve duygusal emeğin boyutları incelenerek, derinden rol yapmanın örgütsel sinizmin bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları üzerinde pozitif yönde açıklayıcılığa sahip olduğu elde edilmiştir. Samimi davranışın, sinizmin duygusal boyut üzerinde, yüzeysel rol yapmanın ise sinizmin davranışsal boyut üzerinde pozitif yönde açıklayacılığa sahip olduğu gözlenmiştir. Ancak sinizmin bilişsel ve duygusal boyut üzerinde yüzeysel rol yapma, davranışsal boyut üzerinde samimi rol yapma ve bilişsel boyut üzerinde derinden rol yapma davranışı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Yapılan analizler neticesinde araştırma hipotezi doğrulanmıştır.

Today, organizations are paying more attention to the concepts such as emotional labor and organizational cynicism against the increasing competition conditions. While communication and hierarchical structures change fundamentally in the working life with high the effect of technology, the expectations of the organizations make employees feel worthless.The aim of this study is to investigate the relationship between employee-emotional labor and organizational cynicism. For this purpose, 151 employees were reached by convenient sampling method. Descriptive statistical analysis, factor and regression analysis were applied. Result of regression analysis revealed that deep acting dimension of emotional labor has a positive effect on cognitive, emotional and behavioral dimensions of organizational cynicism. Results also revealed that natural felt emotions dimension of emotional labor has a positive effect on the emotional dimension of organizational cynicism. Lastly, superficial role-playing dimension of emotional labor has a positive effect on behavioral dimension of organizational cynicism. As a result of the analyzes, hypothesis of the study was accepted.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Business; Derinden Rol Yapma; Duygusal Emek; İşletme; Organizational Cynicism; Örgütsel Sinizm Emotional Labor; Surface Acting Deep Acting; Yüzeysel Rol Yapma