İşletmelerde satın alma işlevinin rekabet açısından önemi ve bir örnek olay incelemesi - Aylanç, Manolya (My University, 2004)
Tezin amacı satın alma işlevinin şirketin rekabet stratejilerinde önemli bir yeri olduğunu ve stratejileri desteklediğini göstermektir. Satın almaya önem verilmesinin sebepleri; maliyet verimliliği ve operasyonel etkinliktir. Maliyet verimliliğine iyi tedarikçi ilişkileri ve iyi bir pazarlık yeteneğiyle ulaşılabilir. Operasyonel etkinliğin sağlanabilmesi için; kalite, teknik, teslim tarihi ve üretim planına uyulması gerekmektedir. Satın almada hedef; doğru miktarda, doğru zamanda, doğru fiyata ve doğru yerden malzeme alımını gerçekleştirmek ve malzemelerin fazla miktarda alımına bağlı olarak yaşanan bozulma ve eskimeleri önlemektir. Bütün bunlar gerçekleştirilirken uygunluğa dayalı kalite standartları devam ettirilmelidir. Bütünleşik strateji ile anlatılmak istenen; amaçların belirlenmesi ve açıklanması, bu amaçlara ulaşmak için gereken temel politika ve planların üretilmesi, şirketin peşinde koşacağı işlerin tanımlanması, ne tür bir ekonomik ve çalışan organizasyonu olduğu ya da olmaya niyet ettiğinin ve hissedarlarına, çalışanlarına, müşterilerine ve topluma yapacağı ekonomik ve diğer katkıların belirlenmesidir. Şirket rekabet stratejisini oluştururken öncelikle kendi güçlü ve zayıf yönlerini belirler. Sonra mevcut tedarikçilerin firmanın teknik, kalite, maliyet ve teslim bakımlarından ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinde olup olmadığı incelenir. Şirket ve üretim stratejileri yüksek kaliteli ürünler üzerinde duruyorsa, satın alma da tedarikçilerden gelen parça ve malzemelerin yüksek kalitede olmasına özen göstermelidir. Bu durumda fiyat hala önemli olmakla birlikte ikinci sırada gelebilmektedir. Sonuç olarak satın alma; firmanın rekabet stratejilerinde çok kilit ve merkezi bir konumda yer almakta ve bunun sonucunda da firmanın pazarda kalıcı bir yer edinmesinde ve rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlamasında en etkili rollerden birini üstlenmektedir. The purpose of thesis is to show the importance of purchasing in the competition strategies of company and to show that the purchasing activity supports these strategies. Purchasing creates cost efficiency and operational effectiveness. Cost efficiency can be realized by a good supplier relationship and by an ability to bargain. To be able to reach to the operational effectiveness, it is necessary to obey to the quality, technique, delivery time and production planning. The goal of purchasing is to obtain materials at right amount, right time, right price and right place. Purchasing has to prevent to spoil of materials due to obtaining excess amount. At the same time, the quality standarts should be continued. Corporate competitive strategy refers to the pattern of decisions in a company that (1) determines and reveals its goals, (2) produces the principal policies and plans for achieving those goals, and (3) defines the range of business the company is to pursue, the kind of economic and human organization it is or intends to be, and the nature of the economic and noneconomic contribution it intends to make to its shareholders, employees, customers, and communities. In the process of formulating corporate competitive strategy, a company must first assess the internal and external factors that give or limit the company's potential success in the market. Then it's necessary to examine whether current suppliers are capble of meeting the company's technical, quality, cost, and delivery related requirements or not. If the corporate competitive strategy is centered around providing customers with high quality products, the manufacturing strategy must also focus on quality. In this case, price has still importance but not as much as quality. In conclusion, purchasing has a central position in corporate competitive strategies. Thus, purchasing play an essential role to gain competitive advantage against rivals and to remain permanent place in the market.
Keywords: Genel yönetim; Malzemelerin yönetimi; Rekabet; Satınalma