Türkiye'nin göç politikaları ve Afrikalı transit göçmenler - Şentürk, Tuğçe (My University, 2019)
Küreselleşmeyle iletişim ve ulaşım kanallarının çeşitlenmesi ve daha kolay ulaşılabilir hale gelmesi, yeni göç türlerinin ve kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Uluslararası göç, küreselleşme sonrası dönemde, göç sürecinde artık daha fazla aktörün belirleyici olduğu, ulusaşırı alanlara yayılan, yeni bir forma dönüşmüştür. Devletlerin bu yeni göç hareketlerine yönelik uygulamaları da farklılık göstermektedir. Türkiye’nin göç politikalarında da içinde bulunduğu ekonomik, siyasi koşulları belirleyici olmuştur. Türkiye’nin küreselleşme sonrası karşılaştığı yeni göç türlerinden biri de transit göç olmuş, çeşitli göçmen gruplarının hedef ya da transit ülkesi haline gelmiştir. Afrikalı düzensiz/ transit göçmenler de bu gruplardan biridir. Çalışma kapsamında, transit göçü olgusal olarak ele alan saha araştırmalarının verilerinden yararlanılarak, Türkiye’deki Afrikalı transit göçmenlerin göç yolculukları, gündelik hayatları ve geleceğe dair beklentileri ve planları aktarılmıştır. Afrika kıtasının yüksek nüfus artış hızı, kıtadaki ekolojik, siyasi ve ekonomik sorunlarla birlikte düşünüldüğünde önümüzdeki yıllarda da Afrika üzerinden göçün devam edeceğini söylemek mümkündür. Türkiye, Afrikalı transit göçmenler için bir bekleme noktası olsa da Avrupa ülkelerinin sıkı sınır politikaları ve Afrikalı göçmenlerin Türkiye’de kurdukları komünite geliştikçe Türkiye zorunlu bir tercih olmaktan çıkıp bilinçli olarak tercih edilen bir varış ülkesi haline de gelmektedir.

The diversification in communication channels and making them more accessible through globalization have led to emergence of a new type and concepts of migration. In the post-globalization period, international migration has evolved into a new form that spans transnational fields, where more actors are now determining the migration process.States' implementations towards new migration concepts are also differ and Turkey's immigration policy has been affected by its economic and political conditions. One of the new types of migration that Turkey has been encountered during post-globalization era is transit migration whereas target destination or transit country for various immigrant groups. African irregular / transit migrants are also among these groups. Based on the results of different field works conducted within the framework of migration studies in Turkey, this thesis examines daily lives, future expectations and plans of African transit migrants in Turkey.Considering the high population growth rate together with the ecological, political and economic problems in the African countries, it is possible to say that migration from the Continent will continue to flow in the upcoming years. Even though the Turkey is a waiting point for most of African transit migrants, it is becoming a preferable target destination for migrants due to the strict border policies of European countries and gradually established African immigrant communities within Turkey.
Keywords: African Migration; Afrika Göçü Migration; Düzensiz Göç; Globalization; Göç; Göç Kuramları; Göç Politikaları; International Migration; Irregular Migration; Küreselleşme; Migration Policies; Migration Theories; Transit Göç; Transit Migration; Transit Ülke; Transnational Migration; Ulusaşırı Göç; Uluslararası Göç