Bankalar ve firmalar perspektifinden basel II kriterlerinin ticari kredi sürecine etkileri ve tekstil sektörü üzerine bir uygulama - Doğanlar, Erkan (My University, 2007)
Uluslararası finansal sistemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, bir ülke ekonomisinin yapı taşı niteliğinde olan ve çoğunluğunu KOBİ’ lerin oluşturduğu reel sektör firmaları ile bankalar arasındaki kredi ilişkileri süreci özellikle 90’lı yıllardan itibaren sürekli olarak değişime uğramıştır. KOBİ’lerin ve bankaların küresel anlamda rekabet edebilmeleri için finansal sistemde yaşanan gelişmelerle birlikte ekonomik faaliyetleri düzenleyen kurallardaki değişmeleri de yakından takip etmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda ekonomik faaliyetleri yeniden düzenleyen bir kurallar bütünü olan Basel II, özünde bankacılık düzenlemeleri olarak ele alınsa da kredi analiz sürecine getirdiği yeni yaklaşımlardan dolayı firmaları da çok yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışma ile Basel II sonrası değişecek olan ticari kredi sürecinin, Türkiye’deki bankacılık sisteminin ve reel sektör üzerine olası etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Türk bankacılık sistemi Basel II sonrası geçilecek olan yeni düzene daha hazır görünürken, reel sektör firmalarının ciddi sorunlar ile karşı karşıya oldukları görülmüştür. Yeni düzen ile birlikte derecelendirme sisteminin firmalara da uygulanacağını göz önünde bulundurursak, firmalar perspektifinden

sermaye yetersizliği, banka kredisi kullanımı ve kurumsal yönetişim gibi konular firmaların çözmesi gereken sorunların başında gelmektedir. ABSTRACT Credit relationships between banks and real sector businesses, which are the essential parts of national economies, consisting of small medium enterprises (KOBI), have been changed intensively since the 1990s with the development of international financial systems. KOBIs and banks are required to monitor both the developments in financial life along with regulation changes for economic activities in order to have the ability to compete globally. Therefore, Basel II that is mentioned as the revision of the regulations relevant to economical activities, is deeply concerns firms although its basic idea is related to banking regulations. The aim of this article is to explain the possible effects of the commercial loan process and the changes that will take place after Basel II, on Turkey’s banking system and the real sector. It has been observed that real sector companies have run up against serious problems, while the Turkish banking system appears more ready for the Basel II process. If it is considered that the new regulations and the ranking system are also to be carried out in these companies at the same time, then we should solve the main problems such as; equity inadequacy from a company’s perspective, usage of bank loans, and the corporate governance
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Tekstil_Bankalar ve Bankacılık