Kamulaştırma sürecinde (eski) malikin hakları - Kışla, Tuğba Güllü (My University, 2019)
Kamulaştırma, bireyin temel haklarından olan mülkiyet hakkına müdahale teşkil ettiğinden, dünyada üzerinde en çok durulan ve ülkemizde de mevzuatta sıkça değişiklikler yapılan bir alan olmuştur. Kamulaştırma toplum yararı ile birey yararını karşı karşıya getirdiğinden ülkemizde Anayasa ve yasalarla, ayrıntılı bir şekilde sıkı kurallara tabi bir şekilde düzenlenmiştir. Bu kurallar çerçevesinde, malı kamulaştırılan eski malike, kamulaştırma aşamasında ve sonrasında, koşulları mevcut olduğu takdirde bir takım haklar tanınmıştır. Ancak malikin bu haklarını kullanabilmesi için yapılan düzenlemelerde, malikin haklarının kullanımının kapsamı daraltılmış ve malikin haklarını kullanımı zorlaştırılmıştır. Çalışmamızda, mülkiyet hakkına malikin rızası olmaksızın yapılan bir müdahale olan kamulaştırmaya ilişkin genel açıklamalar yapılmış, ülkemizde uygulanan usul teorik olarak incelenmiş ve kamulaştırma aşamasında ve sonrasında malikin haklarının kullanımına ilişkin uygulamada da ortaya çıkan sorunlar üzerinde durulmuş ve içtihatlar ışığında yapılan incelemelerle sorunlar çözümlenmeye çalışılmıştır.

As the expropriation constitutes an interference with the right of property, which is one of the fundamental rights of the individual, the area has been mostly emphasized in the world and frequently changed in our country. Since the expropriation confronts the benefit of the society and the benefit of the individual, it is regulated in our country with the Constitution and laws, subject to strict rules in detail. A number of rights have been granted to the former owner of the property, whose property has been expropriated, during the expropriation phase and after that stage, if the conditions exist. However, the scope of the use of the rights of the owner has been narrowed and the use of the rights of the owner has been made difficult. In our study, general explanations were made on expropriation, which is an interference with property right without the consent of the owner. In addition, the procedure applied in our country has been examined theoretically and the problems emerged in the application of the rights of the owner during the expropriation phase and afterwards. In light of the jurisprudence those problems have been tried to be resolved through the investigations.
Keywords: abandonen; action for annulment; Devlet mülkiyeti; Eminent domain; Geri Alma; Government ownership; İptal Davası; Kamu hukuku; Kamulaştırma; Malik Hakları; Public law; rights of the owner; Turkey; Türkiye; Vazgeçme expropriation; withdrawal