Türkiye’de değişen bölgesel kalkınma yaklaşımları : İzmir Kalkınma Ajansı - Yazar, Mahir (My University, 2011)
Türkiye’de yönetimde yeniden yapılanma sürecinde, kamu yönetimine getirilen ‘yönetişim’ mantığı ile kurgulanan bu tezde, bölgesel politikaların süreç içerisinde nasıl şekillendiği incelenmiştir. Bölge, bulunduğu dönemin koşullarına göre tanımı sürekli değişen bir kavramdır. Bu bağlamda, Türkiye’de değişen bölgesel kalkınma yaklaşımları, dönemlendirilerek incelenmiştir. Bölgesel politikaların son ayağını Bölge Kalkınma Ajansları oluşturmaktadır. Türkiye’de 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile İstatiski Bölge Birimlerinin Sınıflandırılması kabul edilmiş ve Düzey-2 kapsamında 26 bölgede Bölge Kalkınma Ajansları’nın kurulmasını öngören 5449 sayılı yasa tasarısı 2006 yılında kabul edilmiştir. Buradan hareketle, tezin başlıca amacı, Kalkınma Ajansları ile birlikte, bölgelerdeki değişim süreçlerini gözlemlemek olacaktır. Türkiye’de pilot uygulama olarak kurulan ilk iki ajanstan biri olan İzmir Kalkınma Ajansı üzerinden, İzmir bölgesindeki dönüşüm incelenecektir. netişim 2. Yönetimde Yeniden Yapılanma 3. Bölgesel Kalkınma 4. Türkiye’de Değişen Bölgesel Kalkınma Politikaları 5. Bölgesel Kalkınma Ajansları 6. İzmir Kalkınma Ajansı

In this thesis, we focused on how regional policy shaped in years, in Turkey. The process of restructuring in the public administration brought us to ‘governance’ logic to get explain. Region, where the ever-changing definition of a concept according to the conditions of the period. Fort this reason, we were classified to get understand varying approaches to regional development in Turkey. The last change in regional policy is Development Agencies. Turkey accepted the Nomenclature of territorial units for statistics in 2002 as a first step in accordance with the harmonization of regional development criteria of EU.Governmnet bill numbered 5449 proposing the the foundation of 26 Regional development Agencies in 26 regions within the context of Level-2 became law in 2006. Therefore, the first aim of this thesis is, getting to understand what is changing in regions after settle down Development Agencies, in Turkey. One of the first setle down Development Agencies which called İzmir Development Agency, will show us what are the changing in İzmir after Development Agency. Governance 2. Restructuring in Public Administration 3. Regional Development 4. Changing Regional Development Approaches in Turkey 5. Regional Development Agencies 6. İzmir Development Agency
Keywords: Bölgesel Kalkınma_Türkiye; Gelişme Ekonomisi; Kalkınma_Türkiye