Türki̇ye'de katılım si̇gortacılığının geli̇şi̇mi̇ni̇ ölçmeye yöneli̇k ampi̇ri̇k bir analiz - Çelik, İrem Nur (My University, 2023)
Geleneksel sigortacılığın dini hassasiyeti bulunan kesime hitap edemeyişi alternatif bir model olarak tekafül sigortacılığının doğuşunu beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada da tekafül sigortacılığı derinlemesine ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde sigortanın genel bir açıklaması yapıldıktan sonra tekafül sigortasının detaylı anlatımına yer verilmiştir. İkinci bölümde, ülkemizde ve dünyada tekafül sigortacılığının geldiği son durum açıklanmış olup özellikle ülkemizde tekafül sigortacılığının geleceği ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Tekafül sigortacılığının ülkemizde gelişimi için yapılması gerekenler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde tekafül sigortacılığının İslami finans sistemi içerisindeki konumu ve önemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise, son yıllarda ciddi bir büyüme hızı yakalamış olan tekafül sigortacılığının ülkemizde ne kadar bilindiğini, uygulanabilirliğinin hangi seviyede olduğunu ve toplumun tekafül sigortacılığına olan bakış açısını, yaklaşımını ölçmek amacıyla ampirik bir çalışma yapılmıştır. Dolayısıyla söz konusu çalışma ile, toplum genelindeki farklı demografik yapılara sahip bireylerin görüşleri saptanmak istenmiştir. Toplamda 500 kişi ile online ortamda yapılan anket çalışması 10 gün içerisinde tamamlanmıştır.

The failure of traditional insurance to appeal to those with religious sensitivities has brought about the emergence of takaful insurance as an alternative model. In this study, takaful insurance is discussed in depth. In the first part of of the study, after a general explanation of insurance, a detailed explanation of takaful insurance is given. In the second part, the current situation of takaful insurance in our country and in the world is explained and especially the future of takaful insurance in our country is evaluated in detail. What needs to be done for the development of takaful insurance in our country is discussed. In the third chapter, the position and importance of takaful insurance within the Islamic finance system is explained. In the fourth chapter, an empirical study was conducted to measure how well known takaful insurance, which has achieved a significant growth rate in recent years, is in our country, what level of applicability it is, and the society's perspective and approach towards takaful insurance. Therefore, the study in question aimed to determine the opinions of individuals with different demographic structures in society. The survey conducted online with a total of 500 people was completed within 10 days.
Keywords: Dini yönleri; Finance; Insurance; Insurance and insurance; Islam; Islamic Insurance; İslam; İslami Sigortacılık; Katılım Sigortacılığı; Maliye; Participation Insurance; Religious aspects; Sigorta ve sigortacılık; Sigortacılık; Takaful Insurance; Tekafül Sigortacılığı; Turkey; Türkiye