Uluslararasılaşma sürecinde içe ve dışa dönük faaliyetlerin ilişkisi ve otomatik tanımlama ve veri toplama sektöründe bir uygulama - Biçer, Oya (My University, 2004)
Firmaların uluslararasılaşmasında oldukça fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen çalışmalar genellikle dışa dönük faaliyetleri ağırlıklı olarak da ihracata yönelik faaliyetleri kapsamaktadır. Geçmişte yapılan araştırmalar ihracat dışında lisans anlaşmaları, yurt dışında üretim gibi konuları kapsamasına rağmen konuya genellikle dışa dönük faaliyetler açısından bakılmış ve içe dönük operasyonların rolü, firmaların dışa dönük uluslararasılaşmasına yönelik geniş kapsamlı araştırmalarla karşılaştırıldığında yetersiz bir ilgi görmüştür. Bu çalışma uluslararasılaşmanın sadece dışa dönük faaliyetlerden ibaret olmadığı, firmaların aynı zamanda ithalat gibi içe dönük faaliyetler yoluyla da uluslararasılaşacağını, içe ve dışa dönük faaliyetlerin stratejik işbirlikleri, kooperatif üretim gibi faaliyetlerle bağlantılı olduğunu tartışmakta ve içe dönük faaliyetlerin dışa dönük faaliyetler üzerindeki etkisini irdelemektedir. Uluslararası pazarlama teorilerinin ağırlıklı olarak dışa dönük faaliyetlere odaklanması nedeniyle günümüze kadar gelen diğer bilim dallarının geliştirdiği uluslararasılaşma teorileri tarihsel açıdan gözden geçirilerek pazarlama bilimindeki boşlukları doldurmaya yarayacak değerli bilgiler edinilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede ticaret teorilerinden, dolaysız yabancı sermaye yatırım teorilerine ve firmaların uluslararasılaşma teorilerine kadar uluslararasılaşma yolunda genel kabul görmüş bir dizi teori gözden geçirilmiştir. There has been a large volume of research into internationalisation of the firm. But previous research into internationalisation has viewed it as being an export-led phenomenon. Although this is a phenomenon that extends to other activities such as licensing and manufacture overseas, it is usully considered from an outward perspective. In this study it is argued that internationalisation is no longer just an outward driven activities and that firms also become internationalised by undertaking import led activities and activities in which inward and outward activities are links as happens with strategic alliances, cooperative etc. In line with this perspective, the nature and significance of inward- outward connections in the internationalisation procress of companies are explored, with particular emphasis on the contribution of inward activities to outward involvement. Current international marketing theories generally focused on the outward internationalization several gaps remain in our understanding of this phenomenon. In order to better understand this phenomenon a range of internationalization theories are discussed from their historical provenances in economic trade to the foreign investment theories and followed by internationalization theories of the firm.
Keywords: Üretim Yönetimi