1960-1980 döneminde milliyetçi ideolojiyi savunan dergi muhtevalarınıın tahlili (toprak, bozkurt, devlet) - Öztürk, Ali (My University, 2008)
“1960–1980 Döneminde Milliyetçi İdeolojiyi Savunan Dergi Muhtevalarının Tahlili(Toprak, Bozkurt, Devlet)” konulu araştırma tezimizde dergilerin savundukları fikirler, iç ve dış politik gelişmeler esas alınmıştır. Dergiler dış politikada; milletin ve devletin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmuş, esir Türk yurtlarının ve soydaşlarının bağımsızlığı için çalışmayı savunmuştur. Dergiler kendi kendine yetebilen büyük Türkiye’yi düşlemişlerdir. Dış ilişkilerde “hür dünya” olarak nitelendirilen batılı ülkelerle işbirliğine gidilmesini, buna karşı komünizmi savunan ve rejim olarak kabul eden ülkelerle ilişkilerini en asgari düzeye indirilmesini savunmuştur. Dergiler dış Türkler üzerinde hassasiyetle durmuşlardır. İç politikada ise 27 Mayıs ihtilali ve 12 Mart muhtırası gibi gelişmelerden hareketle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türk siyasetine müdahalesinin haklı gerekçeleri olduğunu ifade etmişlerdir. Bu gelişmelere siyasi iktidarların ve toplum kuruluşlarının yol açtığına, sebep olduğuna değinilmiştir. Dergiler sahip oldukları ideolojik görüş doğrultusunda “milli devlet, güçlü iktidar” ilkesini esas almışlardır. Buna göre milli manevi değerlere sahip kadrolar iş başına gelmelidir. Böylece ülkenin temel sorunları olan eğitim, kalkınma, anarşi, milletleşme, ahlak gibi konuların çözülebileceğini ifade etmişlerdir.

In our research thesis whose subject is “The Analysis of The Nationalist Magazines and Their Contents which were published between the years 1960 and 1980” ideas that our magazines defend, interior and exterior politics events are discussed. Our magazines defended to work for the independence of captive Turkish countries and same race and took hold off tags benefits of the nation and state in exterior politics. Our magazines imagined great Turkey that is enough for itself. They defended to corporate with Western countries which were characterized as “free world”, on the contrary they defended to get down the relations to minimum level with the countries that defend comunism and considered it as a state regime in exterior relations. Our magazines gave a lot of attention to exterior Turks responsively. In interior politics setting of from the events as the coup of May the 27th and note of March the 12th, they stated that Turkish national armies’ intervention to Turkish politics had rightful reasons. Goverment’s and social associations’ paving the way for it and their causing to it were mentioned. Our magazines through the ideological view they had, aimed the principle of “strong power national state”. According to this, the stuff that have national and moral norms must be in the power. They stated that so the basic problems of the state as education, improvement, anarchy, trying to be a nation and morals can be solved.
Keywords: Milliyetçilik; Tarih