Galium rivale (s.m) griseb. bitkisi üzerine farmakognozik araştırmalar - Kalbona, Cinan (My University, 2004)
Bu çalışmada dünya üzerinde 606 cins, ülkemizde ise 10 cins ve yaklaşık 100 tür ile temsil edilen Rubiaceae familyasından Galium rivale (Sm.) Griseb. (12) bitkisinin flavonoidal bileşiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. G.rivale bitkisi Eylül 2002 yılında Sapanca gölü çevresi, Kurtköy civarından toplandı. Bitkinin kurutulup çok küçük parçalara ayrılmış toprak üstü kısımları metanol ile perkole edildi. Yoğunlaştırılan ekstreler ince tabaka kromatografisiyle kontrol edildi. Ekstre silikajel ile hazırlanmış sütuna yerleştirildikten sonra elüsyona petrol eteri ile başlandı. Gittikçe artan oranlarda kloroform ve son olarak da metanole geçildi. Yoğunlaştırılan fraksiyonlar ince tabaka kromatografisi ile kontrol edildikten sonra benzer olanlar birleştirildi. Uygun madde taşıdığı düşünülen fraksiyonları kirlilikten arındırmak ve saflaştırmak amacıyla preparatif ince tabaka kromatografisi kullanıldı. Elde edilen bileşiklerin yapısı ultraviyole (UV), infrared (IR) spektrumları ve şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalar ile saptandı. Flavonoidal bileşiklerin yapısını aydınlatmak için ise metanol va kayma belirteçleriyle alınan ultraviyole spektrumları ile ince tabaka kromatografisinde şahit maddelerle yapılan karşılaştırmalardan yararlanıldı. Bitkiden elde edilen metanol ekstresine Brine Shrimp (Artemia salina) metodu uygulandı. Bu uygulama sonucunda standart umbelliferona karşı ekstrenin aktif olduğu görüldü. Bitkiden kumarin yapısında skopoletin (Gr1), Flavonoit yapıda apigenin (Gr2) ve kersetin (Gr3), antrasen yapısında aloe-emodin (Gr4) olmak üzere toplam 4 bileşik izole edilmiştir.

PHARMACOGNOSIC RESEARCHES ON GALIUM RIVALE (SM.) GRISEB. In this study,the flavonoidal compounds of Galium rivale (Sm.) Griseb. fam: Rubiaceae have been investigated. This family has 606 genera in the world and is represented with 10 genera and more than 100 species in our country. The plant has been collected from Kurtköy, near Sapanca lake,in September 2002. The air-dried aerial parts of the plant have been cut into small pieces and have been percolated with methanol. The concentrated extracts have been examined with thin layer chromatography. The extract has been applied to the column, prepared with silica gel and the column was first eluted with petroleum ether. The elution was continued with chloroform and methanol in increasing amounts. The concentrated fractions were controlled with thin layer chromatography and similar ones were combined. Preparative thin layer chromatography was used for the purification of the fractions. The structures of the compounds were identified by ultraviolet and infrared spectra and authentic samples. The identification of the flavonoidal structures were done with the UV spectrums taken with methanol and the shift reagents and comprisons with authentic samples. The Brine Shrimp (Artemia salina) method was applied to the main extract and flavonoidal compounds were found active against umbelliferone. Scopoletin (Gr1), apigenin (Gr2), quercetin (Gr3), aloe-emodin (Gr4) have been isolated from the plant.
Keywords: Farmakognozi