Galbraith’in örgüt tasarım değişkenlerinin geçerliliğinin sınanması: özel hastaneler uygulaması - Hekimoğlu, Ş. Fulya (My University, 2003)
ENEL BİLGİLER Fulya Hekimoğlu letme netim ve Organizasyon Prof. Dr. İbrahim Anıl Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Kasım 2003 Tasarımı, Bilgi İşleme, Belirsizlik

GALBRAITH’IN ÖRGÜT TASARIM DEĞİŞKENLERİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI ÖZEL HASTANELER UYGULAMASI Belirsizlik ve bilgi işleme örgüt tasarımının iskeletini oluşturmaktadır. Organizasyonların belirsizliği çözme biçimi, örgüt tasarım modelini belirlemektedir. Operasyonel düzeydeki belirsizliklerin giderilmesi için belirlenecek iki tip hareket şekli sonucunda çeşitli örgütlenme modelleri oluşacaktır. Birinci hareket tarzına göre, daha fazla ve çeşitteki bilgiyi hiyerarşik yapı içerisinde aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağıya doğru rahatlıkla taşınabileceği bir bilgi işleme sistemini kuran, merkezi bir yapıyı temsil eden modeller oluşturulabilir.İkinci hareket tarzına göre ise, örgütte bilgi ihtiyacını azaltan, daha az, herkes tarafından bilinen ve ulaşılabilen bilgi birikimini kullanan, merkezkaç bir yapıyı temsil eden modellerin oluşturulması sözkonusudur. Benzer teknoloji kullanan veya benzer strateji belirleyen, aynı çevresel koşullardan etkilenen örgütlerde yapının unsurları farklı şekillenmekte dolayısı ile farklı biçimsellik veya merkezilik düzeyleri ortaya çıkabilmektedir. Bu farklılığın en önemli nedenlerinden biri örgütte ortaya çıkacak belirsizliklerin nasıl giderileceğine dair örgüt yönetiminin yapmış olduğu tercihtir. Bu tercihin farklı biçimlerde kullanılması diğer değişkenlerle birlikte, örgüt yapısının unsurları olan biçimselleşme, standartlaşma, karmaşıklık ve merkezileşme dereceleri üzerinde de belirleyici olmaktadır. Örgütlerin kendi bünyelerinde bulunan bilgilerin, örgüt içerisinde eşit olarak paylaşılmaması ve buna bağlı olarak alınacak karar ile ilgili yeterli bilginin sözkonusu kararı alacak düzeydeki bireylerde bulunmamasından kaynaklanan bilgi eksikliği, işlevsel düzeydeki belirsizliğin genel tanımı olarak kabul edilmektedir. Bilgi eksikliği olarak tanımlanan bu tür belirsizliği; çalışma ortamına, rehberlik eden değerlere ve ilgili karar alanlarına ait olan diğer belirsizlikler başlıkları altında üç grupta toplamak mümkündür. Bu düşünceden hareketle, bu tezde, aynı belirsizlikleri yaşadığı düşünülen ve aynı sektörde hizmet veren benzer 5 hastane üzerinde yapılan uygulama çalışmasında hastanelerin benzer ya da aynı koşullar altında seçtikleri organizasyon model ya da modelleri belirlenmeye çalışılmıştır. Name and Surname: Ş. Fulya Hekimoğlu Field: Business Administration Programme: Management & Organization Supervisor: Professor İbrahim Anıl Degree Awarded and Date: Master – November 2003 Organization Design, Uncertainity, Information/ Data Processing ABSTRACT LEGALITY OF GALBRAITH’S ORGANIZATION DESIGN VARIABLES AND PRIVATE HOSPITALS APPLICATION Uncertainty and information processing are the skeleton of organization design. The solving method of the uncertainty of the organizations defines the model of the organization design. There will be various organizational models that will be formed at the end of two types of action models, which are to be specified to overcome the uncertainties at the operational levels. In accordance with the first method of action, certain models representing a centralized structure, which makes a data process system, which can readily convey more information in many different types from bottom to top, and from top to bottom within a hierarchical structure, can be produced accordingly. In accordance with the second action method; the accumulated data is easy to access and known by everybody, which causes decrease of data requirement in the organization that use a centrifugal structure as the organization model. The structural elements in the organizations where similar technologies are implemented, or similar strategies have been specified while being effected with the same environmental conditions, have been getting shaped indifferently, thus indifferent formalism or centralization levels are consequently being occurred. One of the most important of those differentiations is the selection of the method, which is used to solve the uncertainty by the organization administration. The use of such selection precedent in different ways turns out to have the impact of specification on the formalism, standardization, complexion, and centralization grades, which constitute the structure of organization in association with the other variables. Any failure in sharing of the information attained in their own structures of the organizations in an equivocal way, and lack of information that is originated from the non existence of sufficient information in respect of the decisions to be taken in line with such failure has been considered the general description of the uncertainty at the operational level. Such type of uncertainty which is identified and described to be the lack of information may be configured under three headings such as; working environment, guiding values, and other uncertainties with respect to the decision makers in this regard. By this thought, 5 different hospitals, which we thought to have the same uncertainties while serving to the same population, are chosen to be evaluated by means of the selected organization models under the same or similar conditions.
Keywords: Genel yönetim; Hastane Yönetimi