İşletmelerde eğitim etkinliklerinin değerlendirilmesine ilişkin alan araştırması - Çalışkan, Umut (My University, 2004)
Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, yaşadığımız yüzyılı bilgi yüzyılına çevirmekte ve bu yüzyılın toplumları bilgi toplumuna, işletmeleri bilgi işletmelerine ve çalışanları bilgi çalışanlarına dönüşmektedir. Çağımızda bilgi işletmesi olabilmek için çalışanların eğitilmesi gerekmektedir. Günümüzde işletmeleri, uluslar arası pazarlama, yeni gelişen piyasalar ve küreselleşme oldukça etkilemektedir. İşletmelerin yaşama devam edebilmesi, rekabetçi avantaja kavuşabilmesi ve büyümesi için teknolojik gelişmeleri takip edebilmesi gereklidir. Değişimi yakalayan, verimlilik ve iş kalitesinin arttırılması amacına hizmet eden eğitim etkinliklerinin önemi günümüzde pek çok işletme tarafından kabul edilmektedir. İşletmelerin gelişmelere ve yeniliklere uyum sağlayabilmesi için etkin bir eğitim gereklidir. Eğitimin başarısı ise eğitim etkinlikleri sonuçlarının değerlendirilmesi ile mümkündür. Bu çalışmada eğitim etkinlikleri sonuçlarının değerlendirilmesi için kullanılabilir yöntemler incelenmiş ve etkin bir değerlendirmenin sahip olması gereken unsurlar belirlenmeye çalışılmıştır. İşletmelerde eğitim etkinliklerine gereken önemi verdiği görülürken eğitim etkinliklerinin değerlendirilmesine gereken önemi vermedikleri belirlenmiştir. Değerlendirmeye gereken önemin verilmemesinin en önemli sebepleri, bütçe, zaman ve yöntem yetersizliğidir.

THİS RESEARCH İS ABOUT EVALUATING OF TRAİNİNG ACTIVITY IN THE COMPANİES The big developments in information and technology are made turn this century to information century, community of this century to information community. And also this development is made turn companies to information companies, is transfered employees to information employees. İn this century, employees have to be trained for being an information company. Nowadays, international marketing, new markets and globalizm effect on companies. Companies have to follow technological developments to keep going in the market and to have advantages of competition. İn these days, importance of training activities which, are aim to improve guality of work and productive, are accepted by most companies. Companies need training for fitting with developments. Successful of training can be measured by evaluating of training activity results. With this study different type of methods were compared for evaluating og training activity results and tried to be found out elements which are useful for a successful evaluating. Athough companies gave enough attention to training they didin't give the same attention to evaluating of training activity. Most important reasons of that; time, budget and not usening enough methods.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Eğitim; Eğitimin Değerlendirilmesi; Ekonomi; Emek ekonomisi