Küresel rekabet ortamında örgütlerde yaratıcılık kültürü ve yaratıcılık yönetimine ilişkin tutumların değerlendirilmesi (okullarda araştırma) - Çavuşoğlu, Duygu (My University, 2007)
“Küresel rekabet ortamında örgütlerde yaratıcılık kültürü ve yaratıcılık yönetimine ilişkilerin değerlendirilmesi” konulu bu araştırmada tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu Yakası’ nda yer alan ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem ise, evrenden alınan 13 resmî ilköğretim okulunda görev yapan 104 öğretmen ile 8 özel okulda görev yapan 46 öğretmen olmak üzere 150 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada verilen toplanması için iki veri toplama aracı kullanılmıştır: 1-Kişisel Bilgi Formu, 2-Yaratıcı Örgüt İklimi Ölçeği. Araştırmada amaçlara uygun olarak aşağıdaki analizler yapılmıştır: 1-İlköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerin kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla frekans ve yüzde hesaplamaları, 2-Örneklem grubunun cinsiyet, kıdem, branş, çalıştığı okul türü, mesleki memnuniyeti ve çalıştığı okulun yöneticisinin cinsiyeti gibi kişisel özelliklerine göre, yaratıcı örgüt iklimi ölçeği toplam ve alt boyutlar puanları için ilişkisiz grup “t” testi yapılmıştır. 3-Örneklem grubunun kıdem değişkenine göre yaratıcı örgüt iklimi ölçeği risk ve belirsizliğe yönelik esneklik alt boyut hesaplamaları için tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1-Yaratıcı örgüt iklimi ölçeği toplam ve diğer alt boyutlarında cinsiyet, branş, kıdem, yönetici cinsiyeti değişkenine göre anlamlı farklılıklar elde edilememiştir. 2-Öğretmenlik yapmaktan memnun olanların kurumlarındaki yaratıcı örgüt iklimini algılama özellikleri, öğretmenlik yapmaktan hoşlanmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. 3-Özel eğitim kurumlarında çalışmakta olan öğretmenlerin kurumlarındaki yaratıcı örgüt iklimini algılama özellikleri, resmi okullarda görev yapanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir.

This study is about to creavitiy culture and managemet of the employees working at the private and public schools' instructors over teachers at the primery education to have a perspective about the type of school, sex, event, professional priority and the type of the graduated school and the manager of school . For this purpose, there has been conducted a survey to 13 public, 8 private school teachers. The study is executed around the Anatolia coast of İstanbul province over 8 districts, the questions at the questionnaire is grouped in communication, listening and leadership. To analyse the final result of the survey, we use Independent-samples t test, one-way Analysis of Variance (ANOVA), Scheffe test evaluation techniques were used. The teachers working at the private schools think that the instructors at the private schools have better creavitiy culture and management than the ones at the public schools.
Keywords: Eğitim Yönetimi; Küreselleşme; Rekabet; Yaratıcılık