İç kaynaklardan sermaye arttırımı - Tamer, Tülay Gökdemir (My University, 2015)
İç kaynaklardan sermaye artırımı eTTK‟da düzenlenmemiş olmasına rağmen, bunun mümkün olduğu konusunda, bu dönemde de tereddüt bulunmamaktaydı. Hem doktrin hem de uygulamada, kanunun bu konuyu düzenlememiş olmasının iç kaynaklardan sermaye artırımı yapılmasına engel teşkil etmediği, bunun bir esas sözleşme değişikliği niteliğinde olduğu, başta esas sermayenin artırılmasını düzenleyen TK 391-395 hükümleri olmak üzere anonim şirkete ilişkin hükümlerin kıyasen bu konuda da uygulanabileceği kabul edilmekteydi. Kanun koyucu eTTK‟nın kabulünden sonra yürürlüğe koyduğu mevzuatla; örneğin 2499 sayılı (30.12.2012 tarihine kadar yürürlükte olan) mülga SerPK 15/ 5‟te “halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımlarında bedelsiz payların artırım tarihindeki mevcut paylara dağıtılacağı” hükmüyle ve vergi hukuku bakımından bu tür sermaye artırımı nedeniyle bir vergi doğmayacağına yönelik düzenlemeleriyle (VUK mük. 298 gibi) iç kaynaklardan esas sermaye artırımının geçerliliğini açıkça kabul etmişti. Bununla birlikte konunun ikincil nitelikteki düzenlemeler yerine TTK‟da hükme bağlanması kanun yapma tekniği bakımından isabetli olmuştur. Bu tür artırım konusunda vergi kanunlarında da düzenlemeler olabilmektedir (VUK, KVK, KDVK gibi). Şirketlerde sermaye artırımı genel itibariyle şirket malvarlığına dışarıdan nakdi veya ayni varlıkların getirilmesiyle (sermaye taahhüdü yoluyla artırım), bir başka deyişle, dış kaynaklardan girdi sağlanmasıyla yapılır. Buna karşın, iç kaynaklardan yapılan sermaye artırımında, pay sahipleri fiili olarak herhangi bir nakdi veya ayni kaynak ödemez ve artırım tamamen şirketin kendi iç kaynaklarından karşılanır. Dolayısıyla iç kaynaklı sermaye artırımı, şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamamakta, şirketin malvarlığını efektif olarak arttırmamakta ve toplam piyasa değerini etkilememektedir. Buna karşın, söz konusu sermaye artırımı, bir takım vergi avantajları sağladığı gibi şirketin itibarının artmasına, mali bünyesinin kuvvetlenmesine ve sermayesinin güncellenmesine yardımcı olmaktadır. II

Although the capital increase from internal sources Turkish Commercial Code unregulated, in which it is possible, during this period there was no hesitation. Both doctrine and in practice, the law is not an obstacle to making a capital increase from internal resources of the fact that regulation of this issue, it is in the nature of the amendments, particularly the principles governing the raising of capital Turkish Commercial Code 391-395 provisions, including joint-stock company related provisions accepted that analogy applies in this matter it was welcome. The legislator has put into force after the adoption of the legislation Turkish Commercial Code; for example, 2499 (in force until the date of 30.12.2012) abolished sprinkle 15/ 5 public joint stock companies of the capital increase the bonus shares are to be distributed to the existing share holders at the date of increase in terms of provision and with tax law for that emergence of a tax because of this type of capital increase arrangements with had agreed to clear the validity of the capital increase from internal resources. Companies in general capital increase with the introduction of assets outside cash or in kind to the company as assets increments through capital commitments. However, the internal source of capital increase, shareholders will not pay any cash or in kind resources actually enhances and fully financed from the company's own internal resources.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Sermaye Arttırımı; Ticaret Hukuku; Türkiye