Effects of customs unıon on Turkey’s competıtıveness ın trade wıth eu15 - Şaşmaz, Abdullah Bahadır (My University, 2014)
Gümrük Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin önemli bir parçasıdır. Gümrük Birliği’nin kabulünden sonra Avrupa Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir. Gümrük Birliği’nin kabulü ihtilaflı bir konudur ve siyasi sebeplerden dolayı teorideki şartları tam olarak taşımamaktadır. Bu çalışmada gümrük birliğinin kabulünün Türk endüstrisinin rekabetçiliğine etkilerinin, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Metodu’ndan faydalanarak Türkiye ve AB15 arasındaki karşılaştırmalı bir analizle incelenmesi hedeflenmiştir. Sonuçlar, incelemeyi kolaylaştırmak amacıyla iki farklı teknoloji sınıflandırması altında kategorize edilmiştir. Analiz referans alınan yıl ile 1996-2010 dönemini içermektedir. SITC Rev. 3 altında bulunan 166 endüstriyel ürünle yapılan analize göre, rekabet edebilir olan ürünlerin sayısında önemli bir değişiklik bulunmamakta ve sınıflandırma standart teknolojili ürünlerden orta seviye teknoloji içeren ürünlere doğru önemsiz bir kayma olduğunu göstermektedir. Standart teknolojili ürünler 1996 yılında Türk endüstriyel ticaretinin temelini oluştururken ihracat gelirleri açısından yıllar boyunca orta seviye teknolojili ürünlere bir yönelme bulunmaktadır. Bu duruma paralel olarak orta seviye teknolojili ürünlerin toplam endüstriyel ticaretteki payı yıllar boyunca artmıştır. İleri seviye teknolojili rekabetçi ürünlerin sayısı yıllar boyunca pek değişmemiş ve hatta sayı açısından az da olsa gerilemiştir. Ancak ekonomik değer açısından EU15 ülkeleriyle artan ticaret hacmine paralel olarak yıllar boyunca bir artış bulunmaktadır.

Customs Union is an important part of Turkey and European Union (EU) relations. After the adoption of the customs union, EU became Turkey’s biggest trade partner. Adoption of customs union was a controversial issue and it doesn’t exactly involve the conditions as theory suggests due to political reasons. In this study it is aimed to examine the effects of the adoption of the customs union on Turkish industrial competitiveness with a comparative analysis between Turkey and EU15 by employing Revealed Comparative Advantages Method. Results are categorized under two different technological classifications in order to facilitate the examination. Analysis includes the period of 1996-2010 by taking three reference years. According to analysis with 166 industrial commodities under SITC Rev.3, there are no significant changes in the number of competitive commodities and classifications which shows that there is an insignificant shift from commodities with standard technology towards commodities with intermediate technology. While commodities with standard technology constitute the base of Turkish industrial trade in 1996, there was a shift to commodities with intermediate technology throughout years in terms of export revenue. In parallel with this situation, share of commodities with intermediate technology from total industrial trade increased over years. Number of competitive commodities with advanced technology hasn’t changed much throughout the years and even it is slightly deteriorated in terms of numbers. However in terms of value there is an increase throughout the years in parallel with increasing trade volume with EU15.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış İlişkiler-- Türkiye