Kaspaz benzeri aktivitelerin bitkilerdeki varlığına ilişkin kanıtlar - Ünsal, Narcin Palavan; Arısan, E. Damla (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011)
Hayvanlarda ve bitkilerde hücre bölünmesi ve ölümü olayları ile ilgili aktivitelerin organizasyonu hücrelerin, dokuların ve organların belirlenmesi gibi farklı olaylara neden olabilir. Fakat hücre ölümü aynı zamanda hücre sayısının kontrolü ve mikropların saldırısından korunma gibi daha birçok olaylarda kullanılmaktadır. Bitki ve hayvanlarda programlı hücre ölümünde benzerlikler olmasına rağmen bitkilerde meydana gelen hücresel değişikliklerin moleküler mekanizması hala açıklık kazanmamıştır. Özellikle bitki genomunda kaspazlarla ortoloji gösteren genler belirlenememiştir. Bitkilerdeki programlı hücre ölümü ile ilgili olduğu düşünülen proteazlar kaspazlarla ilişkili değildir. Birçok araştırma kaspaz ket vurucularının bitkilerde programlı hücre ölümünü baskıladığını ortaya koymuştur. Bu makalenin amacı bitkilerde meydana gelen programlı hücre ölümünün moleküler mekanizmasına ilişkin son gelişmeleri derleyebilmektir.
Keywords: Programlı hücre ölümü, bitkiler, kaspazlar