Evaluation of marginal adaptation of crowns fabricated with three different zirconia CAD/ CAM materials - Derviş, Riyad (My University, 2019)
Üç Farklı Zirkonyum CAD-CAM Materyali ile Üretilen Kuronların Marjinal Adaptasyonunun Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalısmanın amacı CAD-CAM sistemi ile üretilen monolitik zirkonyum kuron restorasyonlarının (GC Initial, GC Europe, Leuven, Belgium ve InCoris TZI, Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) ve veneerlenmiş zirkonyum altyapılı kuron restorasyonlarının (InCoris ZI, Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) marjinal adaptasyonlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 36 adet çekilmiş molar diş toplandı ve kuron preparasyonları yapıldı. Hazırlanan dişlerin ölçüsü alınıp modeller üretildi, GC initial Zr monolitik zirkonyum kuron restorasyonları (n = 12); InCoris TZI monolitik zirkonyum kuron restorasyonları (n = 12); düşük ısı porseleni ile venerlenmiş InCoris ZI zirkonyum altyapılı kuron restorasyonları (n = 12) olarak örnekler 3 gruba ayrıldı. Modeller Sirona Eos X5 cıhazı kullanılarak tarandı. Tüm kuronlar için CAD-CAM üretimi Cerec inLab MC X5 sistemi ile yapıldı. Kuronlara Çiğneme Simülatörü (SD Mechatronik CS-4) kullanılarak termomekanik yaşlandırma uygulandı. Kuronların simantasyon öncesi, sonrası ve yaşlandırma sonrası epoksi rezin dökülmek üzere ölçüleri alındı. Restorasyonların marjinal adaptasyonu elektron mikroskobu ile değerlendirildi. Bulgular: Simantasyon öncesi ortalama marjinal aralık 60.1-66.2 ìm arasında, simantasyon sonrası ortalama marjinal aralık 99.2-107 ìm arasında bulundu. Termomekanik yorulma sonrası ortalama marjinal aralık 117.4-129.9 ìm arasında bulundu. Sonuçlarda tüm değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü (P <0.050). Ancak, üç zirkonyum materyali karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (P <0,050). Sonuç: Kullanılan materyaller simantasyon öncesi ve sonrasında klinik olarak kabul edilebilir marjinal aralık değerleri gösterdi. Materyallerin termomekanik yaşlandırma sonrasındaki marjinal aralık değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırların üzerindedir. CAD/ CAM, marjinal adaptasyon, epoksi rezin

Aim: To examine marginal adaptation of crowns fabricated with three different zirconia CAD/ CAM materials; two monolithic zirconia material: GC initial (GC Europe, Leuven, Belgium), InCoris TZI (Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) and one zirconia core veneered with a low-fusing glass-ceramic InCoris ZI (Sirona Dental Systems, Bensheim, Germany) Material and Method: Thirty-six extracted posterior natural teeth were selected for this study, teeth were prepared. The prepared teeth were duplicated using a polyvinylsiloxane impression material and master casts were made with type IV extra-hard stone. Crowns were fabricated with three different Zirconia CAD/ CAM materials(n=12) to measure the marginal fit in three stages before cementation, after cementation and after thermomechanical fatigue with 1.2 cycles. After each stage silicone impressions were taken and poured with epoxy resin. All epoxy resin samples were measured using Scanning Electron Microscope. Results were analysed using SPPS program. Findings: The mean marginal gap before cementation 60.1-66.2 ìm and after cementation ranged between 99.2-107 ìm. The marginal gap for the three Zirconia materials after the thermomechanical fatigue ranged between 117.4-129.9 ìm which considered above the acceptable range. The results proved a statistically significant difference in nearly all the variables (P<0.050). But, no statistically significant difference between the experimental groups (P<0.050). Results: Results showed that the marginal gap before and after cementation in all three materials was clinically acceptable, however the marginal gap after thermomecanical fatigue was above the acceptable range in all experimental groups. Key Words: CAD/ CAM, Scanning Electron Microscope, Marginal fit and Epoxy resin.
Keywords: CAD/ CAM; Diş; epoksi rezin CAD/ CAM; Health; Marginal fit and Epoxy resin; marjinal adaptasyon; Sağlık; Scanning Electron Microscope; Tooth