Soya etken maddesi Genistein’in hızlandırılmış çözücü ekstraksiyonu yardımıyla izolasyonu - Sarayoğlu, Elif (My University, 2010)
SOYA ETKEN MADDESİ GENİSTEİN’ İN HIZLANDIRILMIŞ ÇÖZÜCÜ EKSTRAKSİYONU YARDIMIYLA İZOLASYONU Soya (Glycine max), Fabaceae familyasına ait bir Doğu Asya bitkisidir ve Çin’ de M.Ö. 1000 yılından beri bilinmektedir. Soya proteini kolesterolü düşürerek ve kan damarlarının esnekliğini arttırarak kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Soya fasulyesi, ayrıca, menopoz dönemindeki semptomları hafifleten, kemikleri koruyan, kanseri önlediği düşünülen önemli birtakım bio-aktif bileşikleri içermektedir. Bu çalışmada bu bileşiklerden biri olan izoflavon grubuna ait genisteinin (GS) soya fasulyesinden hızlandırılmış çözücü ekstraksiyonu (ASE) yoluyla izolasyonu ve miktar tayini yapıldı. Ekstraksiyon koşullarının optimizasyonu için çözücü sıcaklığı ve çözücü oranlarını değiştirme, ekstraksiyon hücresine diatom toprak ekleme, ASE100 cihazı parametrelerini değiştirme, örnek miktarını yarıya düşürme işlemleri yapılarak deneyler gerçekleştirildi. Son olarak örnek miktarı yarıya düşürüldü 0,2000 g’ dan 0,1000 g’ a). Belirlenen koşullarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. Sonuç olarak 100º C’ de, ekstraksiyon çözücüsü % 90 (v/ v) metanol-su karışımı, 1/ 1 oranında (g/ g) örnek miktarı/ diatom toprak kullanıldı. ASE100 parametreleri; sıcaklık 100º C, statik zaman 10 dak., temizleme hacmi % 60, yıkama zamanı 90 s, statik devir 3 olarak belirlendi. Geri kazanım çalışmalarında ortalama % 90,6 verim elde edildi. Geri kazanım ölçümlerinin % RSD değeri 4,70 olarak hesaplandı. Kuru soya fasulyesinde 0,068 mg.g-1 miktarında GS bulundu.

THE ISOLATION OF GENISTEIN FROM SOYBEAN BY ACCELERATED SOLVENT EXTRACTION Soy (Glycine max), which belongs to plants of Fabaceae family, is an East Asian food plant that has been cultivated in China since 1000 BC. Soy protein lowered cholesterol and blood vessels by increasing their flexibility helps reduce the risk of heart attack. Soybeans, also relieving menopausal symptoms, protect bones, prevent cancer is thought to contain some important bio-active compounds. In this study, the isolation of genistein (GS), one of the compounds belonging to the group of isoflavones was performed from soybeans by accelerated solvent extraction (ASE). The amount of GS was also determined in soybean. For the optimization of extraction conditions various experiments were performed. In the first experiments solvent temperature and solvent rates were changed, diatome earth was added to the extraction cell. ASE100 device parameters were changed. Finally, the sample is reduced to half of the inital amount (from 0,2000 g to 0,1000g). Statistically significant results were found in the determined optimal conditions.. Consequently, at 100º C, solvent extraction, 90% (v / v) methanol-water mixture, 1 / 1 ratio (g / g) the amount of samples / diatome earth were used. ASE100 parameters were determined as temperature 100 º C, static time 10 min, flush volume 60 %, purge time 90 s, static cycle 3. The recovery was 90,6 % with the RSD of 4,70. The amount of GS was 0,068 mg.g-1 in dry soybean.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya