Kentsel gelişim politikaları bağlamında kentsel dönüşüm uygulamaları: İstanbul Fikirtepe örneği - Kebapcı, Basri (My University, 2019)
Kentsel dönüşüm uygulamaları; hızlı kentleşme sonucu oluşan niteliksiz ve sağlıksız alanların yeniden yapılandırılması amacını taşımaktadır. Tanımı gereği kentsel dönüşüm kentlerin yaşam standartlarını iyileştirmek amacını taşır.Ülkemizde her kent aynı kentsel dönüşüm sorunlarına sahip değildir. Her yörenin kendi sorunları ve bu sorunların çözümünde etkili olabilecek kaynakları mevcuttur. Yöresel kısıt ve kaynakların tespit edilmesi; bunlara bağlı yerel dönüşüm strateji ve politikalarının geliştirilmesi şartı gerekir.Türkiye’de sayıları az da olsa bu yaklaşımla yürütülmüş projeler vardır. Sivil halkın kendi kaderine karşı sorumluluğunun ve farkındalığının artması, daha katılımcı ve işbirlikçi bir planlama yaklaşımı, bununla tutarlı olarak değişen yasalar ve küresel akımlar bu örneklerin sayısını arttıracaktır. Kentsel dönüşüm sürecinin sistematik olarak çok yönlü planlanması gerekmektedir. Dönüşüm kelime anlamı itibariyle değişimi öngörür. Değişim bir geceden sabaha oluşacak bir şey değildir. Değişimin aktörleri ile birlikte çok yönlü bir yaklaşımla yönetilmesi yaşamsal önem kazanmaktadır.Bu çalışmada da dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Uygulamaları ve ülkemizdeki Kentsel Gelişim Politikaları bağlamında Kentsel Dönüşüm “İstanbul Kadıköy Fikirtepe Örneği” ile ele alınmıştır.

Revitalization, for an area to be improved, when urban renewal decision is made, a process that needs to be mentioned with seriousness and precision machining. Urban transformation is not only to renovate housing, urban renewal in each province is not compressed forms of life to the same types of projects, urban regeneration high rents to ensure he is not the creation of dense habitat, urban renewal will be renewed housing there is not to remove people from their habitats.In our country, every city does not have the same problems of urban transformation. Each region has its own problems and the resources to be effective in solving this problem is available. To identify local constraints and resources, the development of their affiliated local transformation strategies and policies must condition.In Turkey there is a slight number of projects were carried out with this approach. Increased awareness of the responsibility of the civilian population and against its own destiny, more participatory and collaborative approach to planning, legal and consistent with global trends, changing it will increase the number of these samples. Urban planning needs to be systematically versatile conversion process. Conversion meaning of the word change is predicted. Change is not something that will occur in the morning from a night. Managing Change with the actors with a multi-faceted approach is vital win.This work in the world and in the context of urban regeneration Urban Development Policies and Practices held in our country in our country Urban Transformation Istanbul Kadikoy Fikirtepe Case is dealt with.
Keywords: City planning; Değer; Development; Dönüşüm; Gayrimenkul; Gelişim; Istanbul; İstanbul; Kent; Koruma; Protection; Real property; Renewal; Şehir planlaması; Şehir yenileme; Şehirleşme; Transformation; Turkey; Türkiye; Urban renewal; Urbanization; Valuation; Yenileme City