Artmış endometriyum kalınlığı ICSI-ET sikluslarında gebelik başarısını etkiler mi? - (:unkn) unknown (My University, 2005)
AMAÇ: Artmış endometriyum kalınlığının gebelik şansını etkileyip etkilemediğini incelemektir. MATERYAL ve METOD: Bu retrospektif çalışmada merkezimizde ?ubat 2002 ve Aralık 2003 tarihleri arasında uzun protokol uygulaması sonucu embriyo transferi yapılan 159 siklus analiz edildi. hCG günü endometriyum kalınlığı >6 mm olan sikluslar çalışmaya dahil edildi. Transfer tekniği, embriyo karakteristikleri ve endometriyum kalınlığı verileri gebelik ile souçlanan ve başarısızlıkla sonuçlanan sikluslar arasında karşılaştırıldıktan sonra bağımsız etken olup olmadıkları regresyon analizi ile test edildi. BULGULAR: Endometriyum kalınlığı için ortalama ve medyan değerler sırasıyla 9.95 ve 10.0 mm.'ydi (Dağılım: 7-15 mm.). Gebelikle sonuçlanan ET siklusları ile başarısız sonuçlanan ET siklusları karşılaştırıldığında gruplar arasında endometriyum kalınlık farkı istatistiksel anlama ulaşmamıştır. Regresyon analizi sonucu bağımsız çıkan değişkenler sadece yaş ve transfer edilen 6-8 hücre embriyo sayısı idi. SONUÇ: ICSI-ET uygulamalarında hCG günü ölçülen artmış endometriyum kalınlığı gebelik şansını olumsuz etkilememektedir. IVF başarısını etkileyen bağımsız değişkenler yaş ve transfer edilen embriyoların blastomer sayısıdır.

OBJECTIVES: To analyze the effect of increased endometrial thickness on pregnancy rates after ICSI-ET. STUDY DESING: 159 ICSI-ET cycles, which were performed between the dates of February 2002 and December 2003 in our university, were analyzed in this retrospective study. Cycles with an endometrial thickness of >6 mm on the day of hCG administration, were included into the study. The parameters for the transfer technique and embriyo characteristics, and the endometrial thickness were compared between cycles, which resulted in pregnancy, and those ended without success. To analyze the dependency between parameters, which affected the chance of pregnancy, regression analysis was performed. RESULT(s): The mean and median for the endometrial thickness were 9.95 and 10.0 mm, (range: 7-15 mm), respectively. The endometrial thickness for cycles which resulted in pregnancy was comparable to that for cycles, which ended without success. Regression analysis revealed that age and the number of transferred embriyos, which had 6 to 8 blastomeres, were the only independent variables that determined pregnancy. CONCLUSION(s): Increased endometrial thickness does not adversely affect the chance of pregnancy. Age and number of blastomeres of the transferred embriyos were the independent predictors for IVF success.
Does increased endometrial thickness have any effect on pregnancy rates sfter ICSI-ET?
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum