Rehber ve psikolojik danışmanların mahremiyet algısı üzerine nitel bir araştırma (Korkuteli örneği) - Güzel, Ayşenur (My University, 2021)
Mahremiyet kavramını, “diğerlerine karşı kendine özel bir alan belirleme ve sınırçizme” olarak ifade ettiğimizde, yeryüzündeki insan sayısı kadar mahremiyet algısı veanlayışı söz konusu olmaktadır. Böylesi geniş bir yelpaze içinde mahremiyet olgusununincelenebilmesi için konunun farklı boyutlarda, boyutların birbiri ile ilişkisi de göz önündebulundurularak ele alınması gerekmektedir. Bu araştırmada mahremiyet olgusu; psikoloji,mekân, medya, beden, dil, sağlık, ekonomi ve din olmak üzere sekiz boyutta incelenmiştir.Araştırma, 4 Eylül 2019-26 Mart 2019 tarihleri arasında Korkuteli’nde görev yapan10 psikolojik danışmanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden yarıyapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veri seti, ayıklama, özetleme vedönüştürme işlemlerinden geçirilmiştir. İçerik analizi yapılarak bulgular elde edilmiş veyorumlar yapılmıştır.Elde edilen bulgular çerçevesinde, teknolojik gelişmelerin de etkisiyle globalleşendünyada bireylerin tüm dünya kültürlerinden etkilendiği ve kendi tercihleri doğrultusundakendilerine has bir mahremiyet anlayışı geliştirdikleri genel sonucuna ulaşılmıştır.Mahremiyet olgusunun yok olmadığı, dönüştüğü ve dönüşmekte olduğu görülmüştür. Din,modernleşme sürecinin bu dönüştürücü etkisine direnç alanı oluşturmaktadır. Bunun yanındatoplumsal değişmelerle birlikte mahremiyet için referans kaynağı olarak dinin kuşatıcı özelliğitamamen kaybolmamakla birlikte zayıflamıştır. Özellikle mahremiyet algısının bireysel alanınsınırları içinde yeniden tanımlanması, mevcut dinî kodların farklı değerlendirilmesine vetercihler söz konusu olduğunda farklı bireyler arasında yorum farklılıklarının oluşmasınasebep olmaktadır. Dinin ve dindarlığın araştırmada yer alan psikolojik danışmanlarınmahremiyet algılarında etkili olduğu tespit edilmiş; bu etkinin nicelik ve niteliğinin psikolojikdanışmanların dinî tercihleri ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

If we express the concept of privacy as “establishing a private sphere that excludes otherpeople and setting boundaries”, the perception and understanding of privacy becomes as many asthe number of the people on earth. In order to examine the phenomenon of privacy of such a widerange, the issue needs to be addressed in different dimensions with taking into account therelationship of the dimensions with one another. In this study, the phenomenon of privacy isexamined in eight dimensions which are psychology, place, media, body, language, health,economy, and religion.The study is carried out with participation of 10 psychological counselors serving inKorkuteli between 4th September 2019 and 26th March, 2019. The research is conducted via aqualitative research method, i.e., semi-structured interview technique. The data set obtained issubjected to extraction, summarization and transformation. The findings were obtained throughcontent analysis, which enabled the inferences to be made.It is concluded that individuals are affected by all world cultures and have developed aunique sense of privacy in line with their own preferences with the effect of technologicaldevelopments in the globalizing world. It is observed that the phenomenon of privacy does notdisappear, rather it has transformed. Religion constitutes an area of resistance to thistransformative effect of the modernization process. Along with the social changes, however, theencompassing feature of religion as a reference source for privacy has not completely disappearedbut weakened. In particular, redefinition of the perception of privacy within the boundaries of theindividual sphere causes different evaluation of the existing religious codes and interpretationbetween diverse individuals when it comes to preferences. It was determined that psychologicalcounselors’ religion and religiosity had an effect on their privacy perceptions in the study. It hasbeen concluded that the quantity and quality of this effect is related to the religious preferences ofthe people.
Keywords: Din; Dindarlık; Felsefe ve din; Guidance And PsychologicalCounselor; Mahremiyet; Mahremiyet Algısı; Philosophy and religion; Privacy Perception; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Rehber ve Psikolojik Danışman Privacy; Religion; Religiosity