Diz osteoartritli hastalarda sanal gerçeklik tabanlı rehabilitasyon programının etkinliği - Mete, Emel (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Sanal gerçeklik tabanlı rehabilitasyon programının diz osteoartritli hastalar üzerindeki etkinliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Diz OA tanısı almış, Kellegren Lawrence radyolojik değerlendirmesine göre evre 2-3 olan, 40-65 yaş arası (57,36±7,26) 60 (47 kadın, 13 erkek) olgu randomize bir şekilde çalışma grubu (konvansiyonel fizyoterapi+sanal rehabilitasyon) ve kontrol grubu (konvansiyonel fizyoterapi) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba 6 hafta boyunca haftada 5 gün olacak şekilde elektroterapi ve egzersiz uygulanırken, çalışma grubuna 6 hafta, haftada 5 gün sanal gerçeklik MarVAJED sistemi) eklendi. Tedavinin başında ve sonunda olguların EHA, ağrı, kinezyofobi, eklem efüzyonu, propriosepsiyon, denge, kas kuvveti ve fonksiyonel durumları değerlendirildi.Bulgular: Denge değerleri dışında hastaların değerlendirilen tüm ölçümlerinin grup içi analizlerinde her iki grupta da olumlu yönde anlamlı bir fark saptandı. Denge değerleri için grup içi analizlerde, sadece çalışma grubunda anlamlı bir artış bulundu. Gruplar arası kıyaslamada ise çalışma grubunda kontrol grubuna göre propriosepsiyon, denge ve fonksiyonel durumun anlamlı bir şekilde arttığı; kinezyofobi ve ağrının ise anlamlı bir şekilde azaldığı tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Sanal gerçekliğin dahil edildiği fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının, tek başına uygulanan konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarına göre daha başarılı olduğu sonucuna varıldı.

THE EFFECTIVENESS OF VIRTUAL REALITY BASED REHABILITATION IN PATIENTS WITH KNEE OSTEOARTHRITISABSTRACTPurpose: We aimed to investigate the effects of virtual reality based rehabilitation program on patients with knee osteoarthritis. Methods: Sixty patients (47 female, 13 male) with knee osteoarhritis aged 40 to 65 years (57,36 ± 7,26) who were at stage of 2-3 according to the Kellegren Lawrence radiological evaluation were included in the study. The patients were randomly divided into two groups as study group (conventional physiotherapy + virtual rehabilitation) and control group (conventional physiotherapy). Electrotherapy and exercise program were applied to both of the groups along 5 days a week for 6 weeks but virtual rehabilitation only applied to study group via the system MarVAJED. ROM, pain, effusion, kinesiophobia, proprioception, balance, muscle strength and functional status of the patients were evaluated at the beginning and end of treatment. Results: In the intra-group analyzes of all the assessments of the patients there was a significant difference in the positive direction in both groups, except for the balance values. In the intra-group analyzes of balance values there was a significant increase only in the study group. In comparison between the groups; proprioception, balance and functional status scores were significantly increased in the study group according to the control group; kinesophobia and pain decreased significantly.Discussion: It was concluded that the physiotherapy and rehabilitation programs, including the virtual reality, were more successful than the conventional physiotherapy and rehabilitation programs alone.
Keywords: Balance; Denge; Diz Osteoartriti; Fizik tedavi; Fizik tedavi modaliteleri; Kinesiophobia; Kinezyofobi; Knee osteoarthritis; Physical Therapy; Physical therapy modalities; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sanal Gerçeklik; Virtual reality