İbn kesir’in “Fezailü’l- Kur’an”adlı eserinin tefsir usulü açısından değeri - Kara, Rıdvan (My University, 2013)
İBN KESÎR’İN “FEZÂİLÜ’L- KUR’ÂN” ADLI ESERİNİN TEFSİR USÛLÜ AÇISINDAN DEĞERİ İslâmi ilimler alanında önemli bir konuma sahip olan Tefsîr usûlü, konuları ve kaynakları îtibâriyle birçok araştırmanın temel meselesi olmuştur. Bu araştırmada, Ebü’l-Fidâ İmâdüddîn İsmâil b. Ömer İbn Kesîr’in Tefsîru’l-Kur’âni’l Azîm adlı eserine zeyl olarak kaleme aldığı Fezâilü’l-Kur’ân (Kur’ân’ın faziletleri) isimli eserinin tefsir usûlündeki yeri tetkîk edilmiş ve bu bağlamda Fezâilü’l-Kur’ân’ı gerek İbn Kesîr’in müellefâtı ve gerek aynı konuda yapılmış diğer çalışmalar açısından değerlendirilmiştir. Bir giriş ve iki ana bölümden oluşan araştırmamızın ilk bölümünde İbn Kesîr’in hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri ele alındı. İbn Kesîr’in ilmî geleneğe kazandırdığı eserlerinin bazıları hakkında kısa bilgiler verildi. Ayrıca el yazma ve kayıp olan çalışmaları da belirtildi. İkinci bölümü ise Fezâilü’l-Kur’ân’ın tanıtımı, muhteva ve tefsir usûlü kaynaklarıyla mukâyesesini incelemeye ayırdık. Sonuç olarak İbn Kesîr’in tefsir usûlüne dâir telif ettiği çalışmalarının en kapsamlısı olan Fezâilü’l-Kur’ân’ın bu alanda göz ardı edilemeyecek bir öneme haiz olduğu ve bu eserin, tefsir usûlü, Kur’ân ilimleri ve Kur’ân târihi ile ilgili önemli meselelere açıklık getirdiği özellikle de Kur’ân’ın faziletleriyle ilgili kendi dönemine kadar zikredilen pekçok malzemeyi bir araya getirdiğini ifade edebiliriz.

THE VALUE OF FADAİL AL-QUR’AN OF IBN KATHİR IN TERMS OF THE METHODOLOGY OF QUR’ANİC EXEGESİS Tafsir methodology, possessing a significant position in the field of Islamic Sciences has been the main matter in terms of its subjects and resources. In this research, the position of Fadail al-Qur’an (the virtues of the Quran) in Tafsir methodology which is indited as addendum for his work of Tafsir al Qur’an al-Azim by Abu'l-Fida İmâdüddîn Ismaili b. Azim Omar Ibn Kathir is examined and in this context, Fadail al-Qur’an is evaluated in terms of both his works and the other works on the same topic. In the first chapter of the research, consisting of an introduction and two main chapters the life, scholarly personality and works of Ibn Kathir are studied. A number of his works, contributing the scholarly tradition is briefly introduced. In addition, the manuscripts and his missed works are indicated. The second chapter focuses on the presentation, context and comparison of Fadail al-Qur’an with the resourcers of Tafsir methodology. In conclusion, it can be easily argued that Fadail al-Qur’an which is the most comprehensive work of Ibn Kathir on Tafsir methodology has a nonignorable importance in this field and that this work not only examines the significant matters of Tafsir methodology, Quranic sciences and history but also it gathers the entire information about the virtues of the Quran until its time.
Keywords: İslam; Kur’an-ı Kerim; Tefsir