ISO 9000 kalite güvence sistemi ile HACCP sisteminin gıda sektöründe entegrasyonu ve uygulamadan bir örnek - Kaan, Muharrem (My University, 2002)
Gelişen, değişen dünyada gıda biliminin ve gıda üretim teknolojisinin de gelişmesi ve değişmesi ile birlikte gıda kalitesi ve emniyeti konusundaki hassasiyet artmaktadır. Gıda sektöründe kalitenin ve sağlığın güvence altına alınması için çeşitli sistemler üretilmiş ve uygulanmaktadır. Bu sistemlerin genel kabul görmüş olanları ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi ve HACCP Gıda Emniyet Sistemidir. Bu çalışma ile ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi, HACCP Gıda Emniyet Sisteminin altyapısının oluşturulması için gerekli olan gıda mikrobiyolojisi, insan sağlığı üzerindeki olası riskler ve etkileri, kimyasal kontaminantlar, gıda muhafaza yöntemleri, süt ürünleri mikrobiyolojisi, sanitasyon ve hijyen konularında temel bilgiler, HACCP Gıda Emniyet Sistemi gerekleri, HACCP ve ISO 9000 entegrasyonu ile ilgili teorik bilgiler ve son olarak süt ürünleri sektöründe bir uygulama verilmiştir.

The sensitiveness on the food quality and the food safety is increasing. This sensitiveness brings the changes and the developments on food science and the technology of food production in our changing and the developing world. In the food sector, several systems produced and applied to guarantee the quality and health. The general accepted of these systems are ISO 9000 Quality Assurance System and HACCP Food Safety System. With this study, theoretical informations and in the milk productions industry a practice has given with the followings; ISO 9000 Quality Assurance System, the Food microbiology information for HACCP Food Safety System, the probable risks and the effects on Human Health, the chemical contaminate, the preservation methods of food, the microbiology of Milk Products, the basic informations on Sanitation and Hygiene subjects, the necessity of the HACCP Food Safety Systems, the integration of HACCP and ISO 9000.
Keywords: Gıda Sanayi; Metroloji; Standartlaşma