Terminal dönem kanser hastası yakınlarının palyatif bakımla ilgili görüşleri - Kara, Tuğba (My University, 2017)
Çalışma terminal dönem kanser hastası yakınlarının palyatif bakım hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı araştırma olarak planlanan araştırma, etik kurul onayı ve kurum izni alınarak yapılmış ve araştırmanın evreni Eylül 2015- Temmuz 2016 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Hastanesi onkoloji servisinde yatan terminal dönem kanser hastalarına bakım veren aile bireyleri oluşturmuştur. Bu tarihler arasında 181 hasta yakınına ulaşılmıştır. Örneklem seçimi yapılmamıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile toplanmış ve SPSS programında tanımlayıcı istatistikler ile analiz edilmiştir. Katılımcıların %87, 8’i daha önce palyatif bakım kavramını hiç duymamışlar. Katılımcıların büyük çoğunluğu hastalarına evde bakmak istemelerine (%62.4) rağmen hastane bakımını tercih (%79) etmektedirler. Hasta yakınları hekim ( % 92,2), hemşire (%76,2), tıbbi malzeme (%66,3) ve ilaç (%35,4) desteği sağlandığı takdirde hastalarına evde bakabileceklerini bildirdiler. Hasta yakınlarının % 62,4’ü hastanıza evde bakmak ister misiniz sorusuna evet cevabını vermiştir. Evde bakımı tercih etme nedenlerinin başında hastanın evde kendini daha rahat hissetmesi (%56,4) gelmektedir. Evde bakımı tercih etmeme nedenlerinin başında bakım ve tedavinin evde iyi yapılamayacağı düşüncesi (%35,4) yer almaktadır. Katılımcıların % 88,4’ü evde bakımda güçlük yaşamaktadırlar. Hasta yakınları ile terminal dönem ve ölüm hakkında konuşulmalı, hasta yakınları psikolojik olarak desteklenmelidir. Evde palyatif bakımın desteklenmesi için hasta yakınlarına doktor, hemşire, tıbbi malzeme ve ilaç desteği sağlanmalıdır.

This study is done in order to determine the opinions of terminal cancer patients about palliative care. Planned as a definer research, this research was done with ethics committee approvaland instituti on permission. The subjects of the research were the family members who had been the caregivers of terminal cancer patients in oncology centre of Gazi University Hospital between the dates of September 2015 and July 2016.In those dates, we contacted with 181 patient relatives. Sample election wasn't done. Data was gathered with the questionnaire prepared by the researcher and analyzed with descriptive statistics in SPSS. :% 87,8 of the participants have never heard of palliative care concept. Despitemost of the participants (% 62,4) would like to look after their patients at home, they prefer hospital care(%79). Patient relatives said tha they could look after their patients at home as long as doctor (%92,2), nurse (%76,2), medicalequipment (%66,3) andmedicine (%35,4) supportswereprovided. Answers of %62,4 of the patient relativesare yes to the question Would you like to look after your patient at home?. Primary reason of preference for home care is the patient's feeling com forted (%6,4) at home. Primary reason for not desiring home care is the thought (%35,4) of bad treatment possibility at home. %88,4 of the participants had difficulties with home care. It is important to talk to the relatives about terminal period and death, and supply psychological support. For the support of palliative home care, the relatives should be provided with doctor, nurse, medical equipment and medicine.
Keywords: Destekleyici tedavi; Hasta Yakınları Palliative Care; Kanser; Palyatif bakım; Relatives; Tedavi yöntemleri; Terminal Cancer; Terminal Kanser; Tıp bilimleri