Karpal tünel sendromunda iyontoforez tedavisinin etkinliğinin araştırılması - Aydemir, Evren (My University, 2003)
Çalışmamızda karpal tünel sendromunun (KTS) tedavisinde steroid iyontoforezi tekniğinin etkinliğini araştırdık. Elektronöromiyografik (ENMG) tetkik ile KTS teşhisi konulan 26 hasta çalışmamıza.alındı. Kontrol grubuna yüzeyel sıcaklık ajanı Hot-pack (HP) ve alçak frekanslı analjezik bir akım olan transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) uygulaması yapıldı. Çalışma grubuna ise bu modalitelerle birlikte steroid iyontoforezi tekniği uygulandı. Hastalar haftada 5 kez 3 hafta süreyle tedaviye alındı. Takip süresi 12 hafta idi. Hastalarımıza tedavi öncesi ve tedavi sonrası 3., 6. ve 12. haftalarda vizüel analog skala (VAS), yüz skalası, kas testi ve gece uyuşması sıklığında skorlama ile değerlendirme yapıldı. Tedavi öncesi ENMG tetkiki ile motor ve duysal sinir iletim çalışmaları yapılmış olup bu tetkik 12. hafta sonra tekrarlandı. VAS, yüz skalası ve gece uyuşması sıklığında skorlama sonuçlarında her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. ENMG değerlendirme sonuçlarına göre ise; her iki grupta da bilek distal motor latanslarında anlamlı bir düzelme tespit edildi. Her iki grupta 1. parmak duysal iletim hızı dışındaki değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Kas testi sonuçlarında da her iki grup arasında abduktor pollisis brevis ve lumbrikal 1 kasları hariç diğer kaslarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışma grubundaki hastalarımızın ağrı, uyuşma gibi semptomlarının tedavi süresince daha erken düzelme göstermesi, tedaviye uyumu ve değişik bir modalite uygulanmasına yönelik olumlu tepkileri dikkat çekicidir. Sonuç olarak steroid iyontoforezi tekniğinin, ağrının şiddetini ve uyuşmaların sıklığını azaltmada klasik fizik tedavi modalitelerine göre daha hızlı ve eşdeğer etkili bir yöntem olarak kabul edilebileceği kanısındayız. In this study, we investigated the effectiveness of corticosteroid iontophoresis in the treatment of carpal tunnel syndrome (CTS). 26 patients, with electrodiagnostically proven CTS, were included. Control group patients received hot-pack (HP), transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), study group was given the same treatment and additional corticosteroid iontophoresis. Patients were treated five times per week for three weeks. Follow up duration was twelve weeks. The patients were evaluated by visual analogue scale (VAS), face scale, muscle testing, frequency of wakening due to symptoms at night scoring before and on the 3rd, 6th, 12th weeks of the treatment. Motor and sensory nerve conduction studies were applied to the patients before the treatment, and on the 12th week. Statistically significant differences in both groups between VAS, face scale, frequency of wakening due to symptoms at night scoring were obtained. There was no significant differences between the two groups. Electroneuromyography (ENMG) results in the two groups showed significant improvement in the distal motor latencies of median nerve at the wrist. In the study group, sensory nerve conduction velocity from the 1st digit was significantly different. Muscle testing results showed no significant difference between the two groups except abductor pollicis brevis and 1st lumbrical muscles. Pain and numbness improved earlier in the study group. The patients showed well adaptation and positive reactions to the application of the different modality. In conclusion, corticosteroid iontophoresis may be a faster technique in reducing the pain severity, the frequency of wakening due to symptoms than conventional physical treatment modalities and may be as effective as conventional modalities.
Keywords: Rehabilitasyon; Sinir sistemi duyu organları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri