Sanatın biricikliğini yitirmesi ve popülerleşmesinin edebiyat dergileri üzerinden tartışılması - Kaya, Sertaç (My University, 2018)
Edebiyatı geniş kitlelere ulaştıran ve yazar okur buluşmasını sağlayan araçlardan biridergiler olagelmiştir. Basılı yayınların giderek zayıfladığı günümüzde edebiyat dergiciliğindeaksine bir artış gözlenmektedir. Ot Dergi’nin 2013 yılında yayınlarına başlaması, arkasındanKafa ve Bavul gibi dergilerin gelmesi, edebiyat dergiciliğinde “yeni” olarak adlandırılan birdönemin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu kabul çerçevesinde satış rakamları, yazarkadroları, edebiyat ve yayıncılığa yaklaşımlarının yanında teknolojik gelişmeler ve çağıngetirdikleriyle bugün edebiyat dergiciliğini yeniden irdelemek gerekmektedir. Araştırmayakonu dergilerin çıkışıyla bu alanda ilgili yayınlar, kültür endüstrisinin bir ürünü olarak birpiyasa hâkimiyeti oluşturmuştur. Benzer baskı kaliteleri, kapak tasarımları, tanınmış isimleresayfalarında yer vermeleri, sosyal medya kullanımları, dergicilik dışındaki satışları, incelenentüm dergilerde birbirini kopya eden bir anlayışı ortaya koymaktadır. Özgün olmayan buedebiyat dergilerinin faaliyetleri standartlaşma, ticarilik ve kalıcılık sağlamama gibi popülerkültürün özelliklerini barındırırken, sanatın gerekliliklerinden uzaklaşıldığı gözlenmektedir.Bu çalışmayla amaçlanan sanatın bir dalı olan edebiyatı, iletişim araçlarından biri olandergiyle buluşmasında bugün nasıl gerçekleştiğini ortaya koymak ve analizini yapmaktır.Bunu yaparken popüler kültür ve sanat kavramları üzerinden bir değerlendirmeamaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışma için gerekli olan literatür taraması yapılmış, görüşme vemülakatlar gerçekleştirilmiş, tüm kaynak ve dergiler nitel veri analizi ile değerlendirmeyetabii tutulup incelenmiştir.

Magazines have become one of the means that convey literature to a large mass andprovide the connection of author and reader. Nowadays printed publications gradually declinebut on the contrary an increase of literature magazine publication can be observed. The startof publishing the Ot magazine in the year 2013 followed by magazines like Kafa and Bavul isacknowledged as the beginning of an era named as “new” in the literature magazinepublication. Beside this accepted conditions the sales figures, author staff, the approach toliterature and publishing, the technological developments and the circumstances of the age,the literature magazines nowadays need to be examined again. With the start of the researchedmagazines and publications related in this field created market domination as a product of theculture industry. Similar printing qualities, cover designs, including famous names on theirpages, using social media, sales apart from publishing, all these points show a concept ofcopying in all inspected magazines. While the uncharacteristic services of the literaturemagazines accommodate the features of the popular culture like standardization and thefailure of providing commercial and permanence, the diverging of the necessities of art can beobserved. The purpose of this work is to reveal and analyze how literature as a branch of Artmeets nowadays the magazine which is a means of communication. An evaluation of popularculture and art concepts is intended by doing this. In this context literature scanning necessaryfor the work has been done, meetings and interviews have been realized and all the sourcesand magazines have been examined on the base of qualitative data analyzing.
Keywords: Art; Culture Industry; Edebiyat Dergileri Popular Culture; Gazetecilik; Gazetecilik ve edebiyat; Journalism; Journalism and literature; Kültür Endüstrisi; Literature Magazin; Popüler Kültür; Sanat; Turkey; Türkiye