The impact of monetary policy on financial management of banks - Seyhan, Kutay (My University, 2001)
Para politikaları, merkez bankalarının en önemli politikalarından birini oluşturmaktadır. Bu tez araştırmasında, merkez bankasının uyguladığı para politikasının bankaların finansal yönetimineetkisi incelenmektedir. Tez, para politikasının analitik çerçevesinin ortaya konulmasıyla başlamaktadır. Birinci bölümde üç para politikası aracı açıklanmaktadır. Açık piyasa işlemleri en etkili para politikası aracı olmakla birlikte, reeskont politikası ve zorunlu karşılıklar daha az olarak kullanılmaktadır. Analitik çerçeve kısmı bu araçların etkili olma derecesinin karşılaştırılmasını da içermektedir Birinci bölümün ikinci yarısında, para politikasının işlevsel çerçevesi tanımlanmaktadır. Para arzı sürecinde yer alan taraflar açıklanarak kaydi para yaratma ve eksilmesi süreçleri tanımlanmaktadır. Bu bölüm, merkez bankasının bilanço kalemlerinin tanıtılması ile sona ermektedir. İkinci bölümde bankaların bilanço ve gelir tablolarından oluşan mali tablolar analiz edilmektedir. Bu tablolardaki önemli kalemler açıklanmakta, bankaların performans analizi incelenmektedir. Bankaların ilgili taraflarının farklı isteklerinden doğan performans değerlendirme ihtiyaçları vurgulanırken, performans ölçümünün içsel ve dışsal boyutlarına ayrımı yapılmaktadır. Bu bölüm, oran analizinin performans değerlendirmedeki rolünün vurgulanması ie sona ermektedir. Üçüncü bölümde, para politikasının ekonomideki etkileri incelenmektedir. Ayrıca parasal aktarım mekanizmalarının işleyişi hakkında farklı görüşler de sunulmaktadır. Dördüncü bölümde makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Para politikası etkilerinin dışında kalan bu değişkenlerin aralarındaki bağımlılığa parite koşulları sunularak değinilmekedir. Bulgular bölümünde parasal politika büyüklükleri ile bankaların finansaldurumu arasındaki ilişki gözlenmiş, değişik zaman dilimleri içerisinde değişik ülkelerde farklılıklar görülmüştür.

The thesis begins with introducing analytical framework of monetary policy. In this first section, three monetary policy tools are explained. Open market operations are the most effective instrument while discount policy and reserve requirements are practiced to a lesser extent by the Central Bank. Comparisons of effectiveness are also included in the analytical framework. In the second half of the section, monetary policy operational framework is defined. Actors in the money supply processes are explained while the multiple deposit contraction and expansion processes are defined. This section ends with emphasis on the balance sheet items of the Central Bank. In the second section, financial tables composed of balance sheet and income statement of banks are analyzed. Important items in these financial tables are explained and performance analysis of banks is studied. Need of performance evaluation arising from different desires of stakeholders of banks is stressed while performancemeasurement decomposition is carried out into division of external and internal dimensions. The section ends with the role of ratio analysis in performance evaluation. In the third section, monetary policy effects transmitting in the economy are examined. Various views on the operation of monetary transmission mechanism are presented. In the fourth section, the relationships among the macroeconomic variables are examined. Apart from the monetary policy effects, the interdependencies among these variables are emphasized with presentation of parity conditions. In the findings section, the relationship between change in monetary policy aggregates and bank financial conditions are observed but, variations have been determined in different countries during different periods.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Para; PARA POLİTİKALARI; Para politikası