İstanbul’da renove edilmiş tarihi endüstri yapılarının mekân değerlendirmesi - Ağrılı, Refia Anıl (My University, 2015)
“ İstanbul’da Renove Edilmiş Tarihi Endüstri Yapılarının Mekân Değerlendirmesi” isimli yüksek lisans tez çalışmasında, değişen çevresel ve toplumsal değerlere ve kullanım amaçlarına ve kaybetmiş oldukları işlevlerine rağmen günümüze kadar gelen tarihi sanayi yapılarının, yeniden aktif kullanıma kazandırılması için yapılmış veya yapılmakta olan çalışmalar ele alınmıştır. Renovasyon nedenleri ve müdahale yöntemlerini saptamak ve İstanbul ili genelindeki tarihi endüstri yapılarının güncel durumunu belirlemek ve bu tarihi sanayi yapılarından yeni işlevi eğitim yapısı olan iki örneğin detaylı değerlendirmesinin yapılması tezin kapsamını oluşturmaktadır.. Tez çalışması temel olarak altı ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın yapım amacı ve çalışmayı yaparken kullanılan yöntem, araştırma - literatür taraması ve çalışmanın kapsamı anlatılmaktadır. İkinci bölümde, çalışmanın temel kavramlarının belirlenmesi ve tanımlamaları, endüstri miraslarını korumanın önemi ve günümüze kadar nasıl bir süreçle geldiği ve yeniden kullanım kavramının uygulanabilmesini etkileyen sebepler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, çevresel ve toplumsal değişimlere rağmen günümüze adapte edilmek istenen tarihi yapılara yeni işlev seçiminde tasarımcıları etkileyen sebepler, beklentileri karşılayabilmesi için sosyo-ekonomik, çevresel şartlara ayak uydurabilmesi ve çeşitli kullanıcı profillerinin yapıyı kullanım sürekliliği sağlayabilmesi için yapı üzerinde yapılacak renovasyon müdahalelerinin çeşitleri ve etki alanları yer almaktadır. Dördüncü bölümde, İstanbul ili genelinde bulunan, endüstri mirası olarak adlandırılan tescilli ve tescilsiz yapıların mevcut durumları, bu yapılar hakkında bilgi sahibi olacak şekilde kısa anlatımlar, fotoğraflama ve harita bilgileri bulunmaktadır. Beşinci bölümde, dördüncü bölümde bahsi geçen tarihi sanayi yapılarından Bakırköy İspirtohanesi ve Cibali Tütün Fabrikası seçilerek üçüncü bölümün ikinci kısmında geçen renovasyon müdahale yöntemlerine göre incelemeleri yapılmıştır.Altıncı bölümde, yukarıda bahsi geçen seçilmiş iki tarihi yapının renovasyon müdahalelerinin olumlu ve olumsuz yönleri analiz edilmiş ve değerlendirmeleri aktarılmıştır ve verilen temel başlıklar altında edinilen bilgiler ışığında yapılan çalışma tespitleri ile incelenen Bakırköy İspirtohanesi ve Cibali Tütün Fabrikası’nın analiz ve değerlendirmelerinin sonuçları anlatılmıştır.

In the master’s thesis entitled “Assessment of the Design of Renovated Historical Industrial Buildings in İstanbul”, the studies that have been done for actively reusing the historical industrial buildings, which extant in spite of the changing environmental and social values, aim of use and their lost function, are examined. The scope of thesis is to state the reasons of renovation and the methods of intervention, to determine the current condition of the historical industrial buildings in İstanbul and to examine two of these buildings, the new function of which is educational building, in detail as two cases. The thesis mainly consists of seven chapters. In the introduction chapter, the aim, method, literature review and scope of the study are explained. In the second chapter, the main notions of the study are depicted and defined and also the importance of protecting industrial heritage, the process of their existence and the factors affecting application of the notion ‘reuse’ are explained. The third chapter includes the factors affecting designers while selecting a new function to the historical buildings that require to be adapted in spite of the environmental and social changes and it also includes the types and influence area of the renovation interventions on the buildings for them to meet the expectations and keep up with the socio-economic and environmental conditions and to provide usage for various kinds of user profiles. The fourth chapter includes photographs and maps of the registered or unregistered buildings that are named as industrial heritage in İstanbul and a brief information is given on their current condition. In the fifth chapter, two of the historical industrial buildings, which are Bakırköy İspirtohanesi and Cibali Tütün Fabrikası, are selected among the ones mentioned in the fourth chapter. These buildings are examined considering the methods of renovation interventions mentioned in the second section of the third chapter and the processes of adaptation for the new function of the buildings are also examined. In the sixth chapter, the positive and negative aspects of the renovation interventions on the two historical buildings mentioned above are analyzed and discussed. Results of examination and assessment of Bakırköy İspirtohanesi and Cibali Tütün Fabrikası done in the light of the information given in the previous chapters are concluded.
Keywords: Endüstri Yapıları; İç Mekan; İç Mimari; İstanbul (Türkiye); Mimari Tasarım; Tarihi Yapılar