Reading motivation scale for texts: A validity and reliability study - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmada ilköğretim öğrencilerinin metinlere yönelik okuma motivasyonlarını belirlemek üzere okuma motivasyonu ölçeği geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 2010-2011 öğretim yılı II. Dönem Sakarya ili merkezinde bulunan okullardaki 259 5.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Ölçek geliştirme sürecinde ilk olarak alan yazın taraması yapılmış ve 60 maddelik bir havuz oluşturulmuştur. Ölçeğin geçerlik çalışmalarında kapsam geçerliği için uzman görüşü alınmış, yapı geçerliliği içinde açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Son olarak da güvenirlik çalışmaları için iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde, “okuma zorluğunun algılanması” , “okuma yeterliği”, “okumaya yönelik çaba/takdir edilme” ve “okumanın sosyal yönü” olmak üzere dört faktör ve 22 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçek elde edilmiştir. Ölçekte yer alan dört faktör toplam varyansın %46.23’ünü açıklamaktadır. Toplamda iç tutarlık katsayısı da .81 olarak bulunmuştur. Bu değerler ölçeğin ilköğretim 5. sınıf düzeyinde öğrencilerin metinlere yönelik okuma motivasyonlarını iyi bir şekilde açıkladığını göstermektedir.