Muhammed Esed’in Meal tefsirinde aklî yaklaşımlar - Akıncı, Vildan (My University, 2010)
MUHAMMED ESED’ĐN MEAL TEFSĐRĐNDE AKLÎ YAKLASIMLAR Vildan AKINCI Temel Đslâm Bilimleri Ana Bilim Dalı Danısman: Prof. Dr. Muhsin DEMĐRCĐ Kasım 2010, 131 Sayfa Bu çalısma Muhammed Esed’in Kur’an Mesajı adlı eserinde ayetlere yaklasımını konu edinmektedir. Bu çerçevede izlediği yönteme dikkat çekilmis, özellikle farklılık arz eden görüs ve yorumlarına yer verilmistir. Arastırma, bir giris ve iki bölümden olusmaktadır. Giris bölümünde arastırmanın önemi ve amacı ile metod ve kaynakların değerlendirilmesi yer almaktadır. Birinci bölümde Muhammed Esed’in hayatı ve eserleri tanıtılmaya çalısılmıstır. Özellikle tezimizin konusu olan Kur’an Mesajı’nın özelliklerine detaylı bir sekilde yer verilmis, müellifin yararlandığı kaynaklara da yer verilmistir. Üçüncü bölüm iki ana baslıktan olusmustur. Birincisinde Muhammed Esed’in nakle dayalı yorumları, ikincisinde asıl konumuz olan Muhammed Esed’in aklî yaklasımları incelenmistir. Esed’in görüs ve yorumları aktarılırken bunların klasik müfessirlerce nasıl anlasıldığına yer verilmis zaman zaman mukayeseler yapılmıstır. Anahtar Sözcükler: Muhammed Esed, Yorum, Đslâm, Kısas, Sefaat,

THE RATĐONAL APPROACH 0F MUHAMMAD ASAD ĐN INTERPRETĐNG THE QUR’AN Vildan AKINCI Master Degree Thesis; the Department of the Basic Islamic Sciences Supervisor : Prof. Dr. Muhsin DEMĐRCĐ November 2010, 131 pages This study mentions Muhammad Asad’s approach to the Qur’an verses in his book titled as “The Message of the Qur’an”. Asad’s methods and specially his different ideas and interpretations are also explored in the study. The study involves an introductory part along with two main parts. The introduction gives information on the scope and the objectives of the study and also mentions the methods and resources which have been used. The first part aims at introducing Muhammad Asad, his life and his work. This part deals with “The Message of the Qur’an” in a more detailed way, as it is the subject of our study, and mentions the resources that Asad used in the preparation process of this work. The second part involves two main titles. Under the first title, Muhammad Asad’s revelation interpretations are studied, whereas his rational interpretations are studied under the second title. The second title makes reference to Asad’s ideas and interpretations and how these were interpreted by the classical interpreter. Key words: Muhammad Asad, Interpretation, Islam, Retaliation, Intercession
Keywords: İslam Dini; Tefsir