Kore Harbi ve uygulanan psikolojik savaş yöntemleri - Yıldırım, Nurettin (My University, 2004)
Kore Savaşı (1950-1953) soğuk savaş döneminin ilk sıcak çatışması olarak gerek bölgesel gerekse de global boyuttaki etkileriyle dünya tarihinde bir dönüm noktasıdır. Kuzey Kore'nin, Güney Kore'yi topraklarına katmak ve kendi ideolojisini buraya yerleştirmek amacıyla 25 Haziran 1950 de başlattığı işgal hareketi bütün dünyada bir şok etkisi yaratmıştır. Bunun üzerine Amerika'nın öncülüğünde harekete geçen Birleşmiş Milletler Teşkilatı, bu haksız saldırıya karşı üye devletlerden oluşturduğu bir ordu ile karşılık vermiştir. Böylece barışı korumak amacıyla dünya devletleri ilk defa bir bayrak altında savaşmışlardır.Türkiye Kore Savaşı'na 5000 kişilik bir kuvvet göndererek katılmıştır. Türk askerinin Kore'de gösterdiği üstün başarı ve kahramanlıklar uzun süre dünya kamuoyunda ve resmi çevrelerde konuşulmuş, bu doğrultuda da Türkiye NATO'ya üye olarak dahil edilmiştir. Günümüzde artık savaşlar iki devletin ya da devletler grubunun cephede silahlarla çarpışmaları şeklinde olmayıp, hem cephede hem de cephe gerisinde yürütülen bir takım psikolojik faaliyetlerle sürekli bir şekilde devam etmektedir. Özellikle çağımızda kitle iletişim araçlarının gelişmesi, toplumlardaki okuma yazma oranının yükselmesi ve teknolojinin de inanılmaz düzeylerde gelişmesi nedeniyle artık ülkeler bir yandan cephelerde savaşırlarken diğer yandan da cephe gerisinde rakip ülkelerin askerlerine ve halkına yönelik faaliyetlerle onların ruh halini etkileyip, kendi istedikleri doğrultuda hareket etmelerini sağlayarak savaşı kazanmak için psikolojik harp de yürütmektedirler. İşte bu nedenle çağımızda psikolojik savaş ve yöntemlerine büyük bir önem verilmekte, tüm savaşlarda bu yöntemler fazlasıyla kullanılmaktadır. Özellikle I. ve II. Dünya Savaşlarında, Kore'de, Vietnam'da, Körfez Savaşı'nda ve son olarak da 2003 yılındaki A.B.D'nin Irak'ı işgal etmesinde psikolojik savaş yöntemleri fazlasıyla uygulanmıştır. Kore Savaşı'nda da, savaşın tarafları, cephede savaşmalarının yanında, cephe gerisinde de birbirlerine karşı akla hayale gelmeyecek yöntemler uygulayarak psikolojik savaş yürütmüşlerdir. Bu savaşta milyonlarca beyanname, bildiri ve broşürler dağıtılmış, afiş ve levhalardan, televizyon ve radyolardan faydalanılarak karşı tarafın halkı ve askerleri etkilenmeye çalışılmıştır. Bunda da taraflar fazlasıyla başarılı olmuşlardır.

Korean War (1950-1953), the first armed conflict of Cold War period, has become a turning point regarding its both regional and global effects. North Korea's occupation of South Korea (25 June 1950) which aimed to spread its ideology and to invade South, had an shocking effect all around the world. After this event United Nations, with the leadership of USA, answered this unjust assault with an army established by its members. This was the first time which the world countries fought under one flag in order to protect peace. Turkiye participated Korean War with 5000 troops. The bravery and heroism of Turkish soldiers had spoken among the world public opinion and formal platforms in a long time and so Turkiye had become a member of NATO. Today states or group of states make wars not only with conventional weapons but also with some psychological activities which are done both on and behind the front. Because of the development of mass communication tools, the increase of reading and writing and the incredible advancement in technology, nowadays states try to win the wars both by holding conventional battles with guns, cannons and missiles and by holding psychological and impressive activities upon the enemy soldiers and people to affect their mood of spirit and force them to act according to the rivals wish. Because of these reasons, all the countries give Psychological War a great importance and in all wars Psywar methods are used widely. Especially during the 1st and 2nd World Wars, in Korea, in Vietnam, in Gulf War and lately in the Iraq War these kinds of methods are used excessively. In the Korean War, two sides of the war not only fought in the front but also made Psywar against each other with unbelievable methods. Millions of brochures and booklets were distributed and both sides tried to affect each other by using posters, TV and radio broadcasts. Both sides succeeded excessively in Psychological War.
Keywords: Kore Savaşı