Yeni doğrudan yabancı yatırımlar kanununun Türkiye ekonomisindeki yerinin ve geleceğinin analizi - Ceyhan, Sinan (My University, 2015)
YENİ DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNUNUN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİNİN VE GELECEĞİNİN ANALİZİ Yatırım kavramı ve yatırım faaliyetleri, özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra yaşanan ekonomik gelişmelerden bu yana ülke ekonomileri için her zaman önem arz etmiştir. Küreselleşme sürecinde yeri son derece önemli olan yabancı yatırımlar, akımın kendini gerçekleştirebilmesi için şart olan makro ekonomik göstergelerdendir. Doğrudan yabancı yatırımların ülkelerin cari açık problemlerine çözüm olabileceği, istihdam, iş bilgisi ve büyüme gibi konularda olumlu katkı sağlayabileceği yapılan ampirik çalışmalarda görülmüştür. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımların yöneldikleri ülkelerdeki mevzuatın esnekliği ve kapsamı, doğrudan yabancı yatırım miktarlarının ülkelere girişlerinde belirleyici konumdadır. Çalışmada, doğrudan yabancı yatırımların çeşitli makro ekonomik göstergelerle olan korelasyonu literatürdeki çalışmalardan derlenmiş ve sonrasında Türkiye’deki 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu’nun önceki kanunla olan farkları ve yapılan değişiklerin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ülkeye giriş yapan doğrudan yabancı yatırımlar ışığında analiz edilmiştir.

ANALYSIS OF THE POSITION AND FUTURE OF THE NEW FOREIGN DIRECT INVESMENT LAW IN TURKISH ECONOMY The term “investment” and investing activities has always been an important issue for economies since the economic progress particulary after Industrial Revolution. Foreign investment, which is located in a significant position in globalization process, is the among macroeconomic indicators which is necessary for the achivement of the globalization process. Studies indicate that foreign direct invesment could be a solution for current deficit and could make a contribution to employment, know-how and growth. Also, the flexibility and extent of the legislation and regulation in the countries regarding foreign invesment is an important determinant for foreign direct investment amount which tends to a country. This study compiles some studies in the literature which point out a corelation between foreign direct investment and some macroeconomic indicators and it also analyses the differences between the Foreign Direct Investment Law no. 4875 and the former regulation in consideration of foreign direct investment amount after the new regulation.
Keywords: İşletme; Yatırım ekonomisi