Çocuk kütüphanelerinin teknoloji odaklı gelişimi: Kütüphanelerde video oyunu oynayabilir miyiz? - YALÇINKAYA, BAHATTİN (My University, 2022)
Çocuk kütüphaneleri çok çeşitli formatlarda materyal sağlama misyonuna sahiptirler. Bu oyunlar masa oyunları, kart oyunları ve video oyunları, teknoloji eksenli hikaye ya da masal kitaplarıdır. Çocuk kütüphaneleri kültürel, eğlence ve eğlendirici materyallerin yanı sıra bilgilendirici materyallere sağlama misyonuna sahiptir. Çocuk kütüphanelerinin sadece kitap ile ilişkilendirilmesi günümüzde çocukların ve gençlerin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzaktır. Oyun bir cazibe gibi gözükse de eğlendirirken öğretici ve bilgilendirici bir misyonu da yerine getirirler. Çocuk kütüphanelerinin ilk etapta akademik veya okul kütüphaneleri gibi akademik gelişimi geliştirmekle doğrudan bir ilişkisi olmasa da dolaylı olarak çocukların ve gençlerin akademik gelişimine katkıda bulunurlar. Çocukların ve gençlerin özellikle son dönemlerde teknolojik cihazlara karşı bir alışkanlık hatta yer yer bağımlılık geliştirdiği bilinmektedir. Eğitimciler ve aileler açısından bu durum zaman zaman yüksek sesle tartışılmıştır. Ancak bu noktada özellikle çocukların ve gençlerin teknolojik cihaz ya da uygulama seline kapıldığı yadsınamaz bir gerçektir. Özellikle kütüphanelerde olması ilk etapta çok mümkün gibi gözükmeyen video oyunları kavramını ele almak gerekir. Video oyunlarının da diğer oyunlar gibi etkileşimli bir yönü olduğu ve kütüphanelerde bu tür oyunların çocukları ve gençleri cezbedebileceği hipotezi bu çalışmada ele alınacaktır. Medya ve teknolojideki değişiklikler, kütüphaneler gibi kurumların alaka düzeyini zorlayabilir. Kütüphanelerin alaka düzeyinin devam etmesinin, kütüphanecilerin misyonlarını nasıl tanımladıklarına ve bu misyona ulaşmak için kütüphanelerin nasıl geliştiğine bağlı olduğuna bağlıdır. Kütüphanelerin sağlayabileceği üç önemli hizmetinin belirleyici olacağı düşünülmektedir: erişim, motivasyon ve rehberlik. Çocuk kütüphanelerinin video oyunları için bir cazibe merkezi haline gelmesi şüphesiz bazı kesimler tarafından çok eleştirilebilir bir şey olarak değerlendirilecektir. Ancak çocuklar ve gençler arasında oldukça popüler olan ve onların gelişimini olumsuz etkileyen oyunların bireysel olarak oynanmasının önüne geçecek bir durum yoktur. Çocuk kütüphanelerinin özellikle üçüncü mekan olarak çocuklara ve gençlere sevdirmek, öğrenmeye ve bilgilenmeye teşvik etmek için halk kütüphanelerin teknoloji eksenli bir dönüşümü ihtiyacı vardır. Sadece kütüphanelerin değil aynı zamanda kütüphanecilerin de bu anlamda bazı yetkinlikler elde etmeleri gerekecektir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kütüphanecilik; Bilgi ve Belge Yönetimi; Social Sciences and Humanities; Library Sciences; Management of Information and Documents; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; BİLGİ BİLİMİ VE KÜTÜPHANE BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; INFORMATION SCIENCE & LIBRARY SCIENCE; Bilgi Sistemleri ve Yönetimi; Kütüphane ve Bilgi Bilimleri; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Information Systems and Management; Library and Information Sciences; Social Sciences & Humanities