Kadınların osteoporoza ilişkin sağlık inançları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları - Baygal, Şeyda (My University, 2018)
ÖZETKadınların Osteoporoza İlişkin Sağlık İnançları Ve Sağlıklı Yaşam Biçimi DavranışlarıÖğrencinin Adı: Şeyda BAYGALDanışmanı: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİAnabilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları HemşireliğiAmaç: Kadınların osteoporoza ilişkin sağlık inançlarını, bilgi düzeylerini ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek amacıyla gruplar arası karşılaştırmalı, kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına İstanbul Kozyatağı Aile Sağlığı Merkezine bağlı kadın nüfusundan; 25 yaş üstü 365 kadın alınmış olup, kadınlar 25-35, 36-49 ve 50 yaş üstü olarak üç gruba ayrılmıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Osteoporoz Sağlık İnanç Ölçeği, Osteoporoz Öz-Etkililik/ Yeterlik Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılmıştır. Bulgular: Osteoporoz sağlık inanç ölçeği toplam puanı en yüksek olan grup 50 yaş ve üstü gruptur. 25-35 yaş grubunun öz-etkililik-yeterlik algısı diğer gruplara göre en yüksektir. 25-35 yaş grubu daha fazla olumlu sağlık davranışına sahiptir. 25-35 yaş grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; sigara kullanımı, alkol kullanımı, kola tüketimindeki yüksek orandır. 36-49 yaş grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; kahve tüketimindeki ve ailede kamburluk öyküsündeki yüksek orandır. 50 yaş üstü kadın grubunda tespit edilen osteoporoz risk faktörleri; çay tüketimi, kronik hastalık varlığı, ilaç kullanımı, geçirilmiş jinekolojik operasyon sayısı, kendinde kırık öyküsü ve ailede kırık öyküsü oranlarındaki yüksek orandır. Sonuç: Yaş grupları arasında osteoporoz risk faktörleri, osteoporoz sağlık inançları, osteoporoz öz-etkililik/ yeterlilik algısı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları açısından farklılık mevcuttur. Osteoporoz, Sağlık İnancı, Öz-Etkililik/ Yeterlik, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları

SUMMARYWomen’s Osteoporosis Health Beliefs and Healthy Lifestyle BehaviorsStudent’s name: Şeyda BAYGALConsultant: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİ Department: Department of Gynecology and Obstetrics NursingObjective: This cross-sectional, descriptive and comparative study between groups aimed to determine women’s osteoporosis health beliefs, knowledge levels, and healthy life style behaviors.Material and Method: A total of 365 women aged over 25 years were recruited from the female population registered at the Kozyatağı Family Health Center. The participants were divided into three age groups (25-35 years, 36-49 years and 50 years and above). Data was collected using the Identification Form, the Osteoporosis Health Belief Scale, the Osteoporosis Self-Efficacy Scale, and the Health-Promoting Lifestyle Profile II. Results: The group including women aged ≥ 50 had the highest mean osteoporosis health beliefs scale score. The group including women aged 25-35 years had the highest level of self-efficacy. The 25-35 years age group had more positive health behaviors. Osteoporosis risk factors for the 25-35 years age group included smoking, alcohol consumption, high rates of cola consumption. Osteoporosis risk factors for the 36-49 years age group were high rates of coffee consumption and familial history of spinal curvature. Osteoporosis risk factors for the ≥ 50 years age group included high rates of tea consumption, chronic diseases, drug use, past gynecologic operations, history of fracture, familial history of fracture.Conclusion: There were differences between age groups in terms of osteoporosis risk factors, osteoporosis health beliefs, osteoporosis self-efficacy perceptions and healthy lifestyle behaviors. In this context, development of special training and application programs for specific age groups would prove to be beneficial. Osteoporosis, Health Belief, Self-Efficacy, Healthy Lifestyle Behaviors
Keywords: Health Belief; Healthy Lifestyle Behaviors; Kadın sağlığı; Osteoporosis; Osteoporoz; Öz-Etkililik/ Yeterlik; Sağlık İnancı; Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Osteoporosis; Self-Efficacy; Womens health