Primipar gebelerde mandala çalışmalarının doğum korkusu ve doğum sonuçlarına etkisi - Topcu, Tuğba (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışma gebe eğitimlerine ek olarak uygulanan mandala çalışmalarının, doğum korkusu ve doğum sonuçlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olan bu araştırma, İstanbul’da bir kamu hastanesinin gebe okulunda Eylül 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında, araştırma kriterlerine uyan 100 (49 çalışma-51 kontrol) gebeyle yürütülmüştür. Araştırmada, gebe eğitimlerine ek olarak çalışma grubuna mandala boyatılmıştır. Çalışma öncesi ve sonrası doğum korku düzeyleri ve doğum sonuçları karşılaştırılmıştır. Veriler Tanıtıcı Bilgi formu, Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği A ve B Versiyonu (W-DEQ A/ B), Doğum Deneyimi Ölçeği ve Doğum Sonu Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen gebelerin çalışma ve kontrol grubu yaş ortalaması sırası ile 28,4±3,7; 27,6±3,4 olarak bulunmuştur. Gebelerin çalışma öncesi WDEQ-A ölçek puan ortalamasında gruplar arasında farklılık görülmemiştir (p=0,978). Boyama sonrası çalışma grubunun doğum korkusunun daha fazla azaldığı tespit edilmiştir (p=0,018). Bu farklılığın postpartum süreçtede devam ettiği görülmüştür (p=0,030). Mandala çalışmasının ayrıca travay süresini kısalttığı saptanmış, doğum deneyimi ve sonuçlarına etkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuç: Mandala çalışması primipar gebelerin doğum korkularını ve travay süresini azalttığı, doğum sonuçlarına etkisi olmadığı belirlenmiştir. par, gebelik, korku, doğum

Objective: This study aimed to assessment the effect of mandala study applied in addition to antenatal education on Fear of Childbirth (FOC) and birth outcomes. Material and Methods: This randomized controlled study was conducted at state hospital in Istanbul antenatal education class between September 2022 and April 2023 with 100 pregnant (49 studies-51 controls) who met the research criteria. In the study, mandalas were painted on the study group in addition to the antenatal education. Pre- and post-study FOC and childbirth outcomes were compared. Data were collected with Information Form, Wijma Birth Expectation/ Experience Scale Version A and B (W-DEQ A/ B), Birth Experience Scale and Postpartum Form. Results: The mean age of the pregnant in experimental and control group was respectively 28.4±3.7, 27.6±3.4 years. No difference has been seen between the groups in the pre-study WDEQ-A scale mean scores of the pregnant (p=0.978). It was determined that the FOC of the study group decreased more after painting (p=0.018). It has been observed that this difference continued in the postpartum period (p=0.030). Mandala study has also been found to shorten the labor time and has no effect on birth experience and outcomes. Consclusion: Mandala study was determined that primiparous pregnant reduces of FOC and labor time and no effect on birth outcomes. Key words: Primiparity, pregnancy, fear, childbirth
The effect of mandala studies on fear of childbirth and birth outcomes in primiparous pregnants
Keywords: Childbirth; Doğum; Doğum Primiparity; Fear; Gebelik; Korku; Pregnancy; Primipar; Psikolojik yönleri; Psychological aspects