K-means ve aşırı küresel c-means algorıtmaları ile belge madenciliği - Işık, Meltem; Çamurcu, Ali Yılmaz (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2010)
İnternetin gittikçe yaygınlaşması ve boyutlarının çok genişlemesi web sayfalarının büyük bir veri deposu haline gelmesine ve karmaşıklığının artmasına neden olmuştur. Bu nedenlerle web’de arama yapma ve kullanıcı profili çıkarma alanlarında veri madenciliğine ilgi artmıştır. Web sayfalarında bulunan belgeler içinde gerekli bilgiyi elde etmede kullanılan veri madenciliği yöntemlerinden birisi de belge madenciliğidir. Bu çalışmada, web belgesi içeren üç ayrı veri seti kullanılarak k-means ve aşırı küresel bulanık c-means algoritmalarının kümeleme başarıları karşılaştırılmalı olarak incelendi. Aşırı küresel bulanık c-means algoritmasının kümeleme başarısı, k-means algoritmasından daha iyi çıkmıştır.
Keywords: Veri Madenciliği, Belge Madenciliği, kümeleme, k-means, Aşırı Küresel Bulanık c-means