Hurmanın aşılanması/ döllenmesi ile ilgili rivayetin tetkik, tahlil ve tenkidi - İmamoğlu, Abdullah Taha (My University, 2005)
HURMANIN AŞILANMASI/ DÖLLENMESİ İLE İLGİLİ RİVAYETİN -TETKİK, TAHLİL VE TENKİDİ- Hurmaların aşılanması/ döllenmesi (ilkâh) hadisi olarak ilk dönem rivayet kaynaklarında zikredilen bu hadisin otuz sekiz rivayeti bulunmaktadır. Bu rivayetlerden çoğu sahih, iki tanesi hasen geri kalanı da zayıftır. Bu çalışmanın amacı hurmaların döllenmesi hususunda Hz. Peygamber'in hata yapıp yapmadığıdır. İslâm bilginlerinden bir kısmı, bu hadisi Hz. Peygamber'in tecrübeye dayanan ilimlerde bilgisinin olamayacağını ve hata yapmasının da mümkün olduğunu ifade etmişlerdir. Bazı düşünürler de bu hadisi dünyayı ve dünyaya ait olan bütün alanları nübüvvetin yetkisi dışında bırakan seküler yorumlarında kaynak olarak zikretmişlerdir. Bu tez ile iddia edilen yorum ise Hz. Peygamber'in bu hadiseyi tabiata basit bir müdahale olarak algıladığı yönündedir. Suni olarak gerçekleştirilen bu işlem insanların geçim kaynağı olan hurma ile sınırlıydı. Hz. Peygamber burada sadece ashâbın dikkatini çekmek istemiş ve onlara bu işin insanoğlunu ne denli tehlikeli boyutlara sürükleyebileceğini izah etmek istemiştir. Nitekim şu an dünyada yaşanan gelişmeler de buna işaret etmektedir. Bunun en ileri boyutu ise genlerle oynayarak her şeyin sunisini yapan bilim adamlarının insan klonlamaya kadar bilimi zorlamış olmalarıdır. Netice itibariyle Hz. Peygamber bu ifadesinde insanlık tarihine bir dipnot düşmek istemiştir.

THE TALE ABOUT POLLINATION OF DATE -RESEARCH, ANALYSIS AND CRITIC- In early period resources there are thirty eight tales about the hadith about pollination of dates. Twenty six of these tales are sahih, two of them are hasan, ten of them are da'eef (weak). The aim of this thesis is The Prophet's (peace upon him) choice about the pollination of dates is true or false. Some of the Islamic scholars's opinion is The Prophet (peace upon him) didn't have experience about experimental knowledge, so he could make a mistake. On the other hand, some of the scholars based their secular comment on this hadith about life of this world. In this paper the researcher claims that The Prophet (peace upon him) perceived this event intervention to the nature. At that time artificial intervention to the nature was only affected dates. The Prophet (peace upon him) attract attention of his companions to this event and he wanted to tell intervention to the nature will cause dangerous effects. Therefore, in today's world there are a lot of intervention to the nature. An example of this event is colonization of human by using gene technology.As a result, in this hadith, The Prophet (peace upon him) wanted to warn all of people.
Keywords: Hadis; Hurmanın aşılanması/ döllenmesi (Hadis)