Timpanoplasti ve stapes cerrahilerinin yüksek frekans işitme üzerine etkisi - Sarlık, Esra (My University, 2020)
Amaç: Timpanoplasti ve stapes cerrahisi geçiren bireylerin cerrahi öncesi ve sonrası yüksek frekans (9 000-20 000 Hz) işitme eşiklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada yüksek frekans odyometrisi sonuçlarının cerrahi öncesi-sonrası değişimi incelenmiştir. Stapes cerrahisi yapılacak 13 kişi, timpanoplasti cerrahisi yapılacak 13 kişi olmak üzere 18-65 yaş aralığında toplam 26 katılımcı vardır. Otoskopik bakısı yapılan bireylerin sessiz kabinde saf ses odyometri, akustik immitansmetri, otoakustik emisyon testleri ve yüksek frekans odyometrisi ile değerlendirilmesi yapılmıştır. Aynı testler cerrahi sonrası 3. ayda tekrar yapılıp cerrahi öncesi eşiklerle karşılaştırma yapılmıştır.Bulgular: Timpanoplasti cerrahisi sonrası 11,2, 12,5, 14, 16 kHz’de ve stapes cerrahisi sonrası 9, 10, 11,2, 12,5, 14 kHz’de belirgin işitme kaybı saptanmıştır. Cerrahi öncesi ve sonrası yüksek frekans odyometrisiyle ölçülen diğer frekanslarda da işitme kaybı saptanmış ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Sonuçlar: Kokleanın yüksek frekans bölgesinin diğer frekans bölgelerine oranla daha fazla savunmasız olmasına katkıda bulunabilecek bulgular mevcuttur. Bulunan sonuçlar timpanoplasti ve stapes cerrahisini takiben yüksek frekans aralığındaki hava iletim eşiklerinde önemli ölçüde işitme kaybı oluştuğunu ve yüksek frekans odyometrisinin orta kulak cerrahilerinin işitme üzerine etkilerini ortaya koymada daha iyi bir değerlendirme yöntemi olduğunu göstermektedir.

Purpose: The aim of this study to compare high frequency (9 000-20 000 Hz) hearing thresholds before and after surgery of individuals who underwent tympanoplasty and stapes surgery.Method: In the study, pre and postoperative changes of high frequency audiometry results were examined. There are 26 participants between the ages of 18-65, 13 of whom will undergo stapes surgery, 13 of whom will undergo tympanoplasty surgery. Individuals with otoscopic examination were evaluated in silent cabin with pure tone audiometry, acoustic immitansmetry, autoacoustic emission tests and high frequency audiometry. The same tests were repeated at the 3rd month after surgery and compared with the thresholds before surgery.Findings: Significant hearing loss was detected at 11,2, 12,5, 14, 16 kHz after tympanoplasty surgery and at 9, 10, 11,2, 12,5, 14 kHz after stapes surgery. Hearing loss was detected in other frequencies measured with high frequency audiometry, but no statistically significant difference was obtained.Conclusion: There are findings that may contribute to making the cochlea's higher frequency region more vulnerable than other frequency regions. The results show that there is a significant hearing loss in the air conduction thresholds in the high frequency range following tympanoplasty and stapes surgery, and high frequency audiometry is a better assessment method in revealing the effects of middle ear surgeries on hearing.
Keywords: Health; high frequency audiometry; Kulak-Burun-Boğaz Bilimi; Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları; middle ear surgery; orta kulak cerrahisi; Otolaryngology; Otorhinolaryngologic diseases; otosclerosis; otoskleroz Tympanoplasty; Sağlık; stapes cerrahisi; stapes surgery; Timpanoplasti; yüksek frekans odyometrisi