Coğrafya orta öğretim programının üstün yetenekli eğitim-öğretim programı becerileri açısından değerlendirilmesi ve beceri geliştirilmesi - Deniz, Evren (My University, 2020)
Bu çalışma, üstün yetenekli öğrenciler ile normal gelişim gösteren akranlarının bir arada bulunduğu sınıflarda coğrafya dersine göre bir programın olmayışı ve üstün yetenekli öğrencilerin derslerine giren öğretmenlerin uygulamada yaşadığı sıkıntılar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu amaçla coğrafya dersinde 9. Sınıf “İklim Bilgisi” ünitesi zenginleştirilmiş öğretim programına uygun olarak yeniden hazırlanmıştır. Araştırmada, günümüzde uygulanmakta olan coğrafya öğretim programına ilişkin eleştirel bir değerlendirme yapılmıştır. Günümüzde uygulanan öğretim programlarının iyileştirilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eylem araştırması yöntem olarak belirlenmiştir.Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Mersin ili Toroslar ilçesindeki özel bir Anadolu lisesinde kayıtlı ve “Bilimsel Yetenekleri Fark Ettirme” programına kayıtlı üstün yetenekli olarak tanılanmış 5 öğrenci ile 15 normal gelişim gösteren öğrenci olmak üzere toplamda 20 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırma dört haftalık sürede haftada iki ders (80 dakika) olarak belirlenmiştir. Derslere katılım gösteren 20 öğrencinin verileri değerlendirmeye alınmıştır.Yapılandırılmış görüşme formları, yansıtıcı günlükler ve araştırmacı notları araştırmanın veri toplama araçlarıdır.Araştırma bulgularına göre, üstün yetenekli öğrencilerle, normal gelişim gösteren akranlarının bir arada bulunduğu sınıflarda zenginleştirilen programın öğrencilerin derse olan ilgilerini ve dersteki başarılarını arttırdığı görülmüştür. Araştırmacı notları ve öğrenci görüşleri, öğrencilerin daha önceki derslerinden farklı olarak uygulamalı ders işlemeleri, söz konusu uygulamalara katılmaktan, öğrendiklerini günlük hayatla ilişkilendirmekten keyif aldıklarını göstermiştir. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri yapılandırarak öğrenmelerinin daha kalıcı olduğu görülmüştür. Alanda bulunan araştırmacı ve uygulayıcılara dönük etkin program oluşturma, geliştirme ve uygulama süreci ile ilgili önerilere çalışmada yer verilmiştir.

This study has been prepared by considering the lack of a program according to the Geography lesson in the classroom where gifted students and their peers with normal development are present and the difficulties experienced by teachers who enter the lessons of gifted students in practice. For this purpose, the 9th grade’’ Climate Information’’ unit in the Geography course was re-prepared in accordance with the enriched curriculum. In the research, a critical evaluation was made regarding the Geography curriculum that is being implemented today. It is aimed to determine what needs to be done to improve the curriculum applied today. Action research has been determined as a method. A total of 20 students, including 5 students who were registered as a gifted students and 15 students with normal development, who were enrolled in the Private Mersin Bahçeşehir Anatolian High School in the Toroslar district of Mersin Province under the Ministry of National Education(MEB) and registered in the ‘’ Scientific Ability Awareness’’ program.The study was determined as two lessons(80 minutes) per week over a four-week period. The data of 20 students who attended the classes were evaluated.Structured interview forms,reflective diaries and researcher’s notes are the data collection tools of the research. According to the findings of the research, the program enriched in classrooms with talented students and non-gifted students’ interest in the lesson and their success in the lesson. Researcher notes and student views showed that students enjoyed practicing lessons differently from their previous lessons, participating in these applications and associating what they learned with daily life. It was seen that students’ learning was more permanent by structuring the information they learned. Suggestions about effective program creation/ development and implementation process for researchers and practitioners in the field are included in the study.
The evaluation and skilldevelopment of geography secondary education program in terms of gifted education programs skills
Keywords: Coğrafya; Education; eğitim; Enriched education; Geography; Gifted; orta öğretim; Öğrenim ve öğretim; Secondary education; Study and teaching; üstün yetenekli; zenginleştirilmiş öğretim