Uzaktan eğitimde uygulanan probleme dayalı öğrenme yönteminin 5. sınıf öğrencilerinin ‘İnsan ve Çevre’ ünitesindeki akademik başarılarına, kavramsal anlamalarına ve çevreye karşı tutumlarına etkisi - Akşar, Büşra Gül (My University, 2022)
Uzay çağı olarak adlandırılan ve istediğimiz her şeye tek bir tuşla ulaşabildiğimiz bu dönemde ortaya çıkan Covid-19 salgını, en kolay erişebilme lüksümüz olan eğitimi uzaktan platformlarda yürütmeye zorunlu hale getirmiştir. Tüm dünyayı küresel olarak etkileyen bu salgın, sağlık başta olmak üzere tüm alanları etkilemiş olsa da pandemi koşullarından en çok etkilenenler okula gidemeyen öğrenciler olmuştur. Bu yüzden mevcut öğretim ocukları aktif tutmanın zorlaştığı bu pandemi döneminde değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurmak, yeni nesil öğrencilerin dikkatini çekebilmek ve en önemlisi ezbere dayalı öğrenmeden uzaklaşmak adına uzaktan eğitimde “İnsan ve Çevre” konusuyla ilgili uygulanan probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına, kavramsal anlamalarına ve çevreye karşı tutumlarına etkisini incelemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu desen kapsamında probleme dayalı öğrenme yöntemi uygulanan deney grubuna karşılık, kontrol grubuna pandemi dönemine ait mevcut öğrenme yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İli Beşiktaş ilçesine bağlı özel bir okulda öğrenim gören 5. sınıf düzeyindeki 28 öğrenci oluşturmaktadır. Bu gruplardan rastgele seçilen bir sınıf deney grubu (n=14) olarak seçilirken, diğer sınıf kontrol grubu (n=14) olarak seçilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Akademik Başarı Testi”, “İki Aşamalı Kavram Testi” ve “Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Bu veri toplama araçlarından elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterip göstermemesine anlamak amacıyla örneklem grubu 50 kişinin altında olduğu için Shapiro-Wilk testi kullanılmıştır. Normallik sonuçları incelenerek normal dağılım gösterip göstermemesine bağlı olarak farklı testler kullanılarak analiz edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının sonuçları analiz edildiğinde, iki grup arasında başarı, kavramsal anlama ve çevreye yönelik tutum anlamında bir farklılık belirlenememiştir. Ancak deney ve kontrol grupları kendi içlerinde değerlendirildiğinde deney grubunun ön test ve son testleri arasında kavramsal anlama düzeyleri bakımından anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Deney grubu lehine ortaya çıkan bu sonuç, uzaktan eğitimde uygulanan probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerini arttırmada daha etkili olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Ayrıca uygulanan iki aşamalı kavram testi sonuçları nitel olarak da incelenmiş ve deney grubu verilerinin son testlerinde büyük ölçüde tam anlama gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.

The Covid-19 epidemic, which emerged in this period called the space age, where we can reach everything we want with a single click, has made it compulsory to carry out education on remote platforms, which we have the luxury of accessing with a single button. Although this epidemic, which affected the whole world globally, affected all areas, especially health, the most affected by the pandemic conditions were students who could not go to school. Therefore, in this pandemic period, when it is difficult to keep children active with current curriculum, a problem-based learning method was applied to the experimental group on Human and Environment in order to keep up with the changing and developing world, to attract the attention of new generation students, and most importantly to stay away from rote learning. Thus, the effect of the problem-based learning method on students' academic achievement, conceptual understanding and attitudes towards the environment was examined. In this study, a quasi-experimental design with pretest and posttest control groups was used. Within the scope of this design, the current learning method for the pandemic period was applied to the control group as opposed to the experimental group in which the problem-based learning method was applied. The study group of the research consists of 28 5th grade students studying in a private school in the Besiktas/ Istanbul. One class randomly selected from these groups was chosen as the experimental group (n=14), while the other class was chosen as the control group (n=14). Academic Achievement Test, Two-Tier Diagnostic Test and Attitude Towards Environment Scale were used as data collection tools in the study. The results obtained from these data collection tools were analyzed statistically and the Shapiro-Wilk test was used to understand whether the data showed a normal distribution or not, since the sample group was less than 50 people. Normality results were examined and analyzed using different tests depending on whether they showed a normal distribution or not. When the results of the experimental and control groups were analyzed, no statistically significant difference was determined between the two groups in terms of achievement, conceptual understanding and attitude towards the environment. However, when the experimental and control groups were evaluated within themselves, a significant difference emerged between the pre-test and post-tests of the experimental group in terms of conceptual understanding levels. This result, which emerged in favor of the experimental group, revealed that the problem-based learning method applied in distance education was more effective in increasing students' conceptual understanding. In addition, the results of the two-tier diagnostic test applied were also analyzed qualitatively, and it was concluded that a great deal of complete comprehension was achieved in the post-tests of the experimental group data.
the effect of the problem based learning method applied in distance education on the academic achievement, conceptual understanding and attitude of the environment on the human and environment unit
Keywords: Academic Achievement; Akademik Başarı; Attitude Towards Environment; Conceptual Understanding Skills; Çevreye Karşı Tutum Distance Education; Distance education; Educational technology; Eğitim teknolojisi; Fen; Fen Eğitimi; Kavramsal Anlama Becerileri; Öğrenim ve öğretim; Problem Based Learning; Probleme Dayalı Öğrenme; Science; Science Education; Study and teaching; Uzaktan eğitim