El-kıtal fî sebilillah ve tedâiyatyuhu ke şiarin islamiyyin - Elik, Hasan (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2006)
Tarihî arka planın ve Kur’an bütünlüğünün göz ardı edilmesi sonucu, Kur’an’ın, “kıtâl” ile ilgili ayetleri ve “Allah Yolunda Savaş” : “Fîsebilillah” ifadesi, bazı İslâm bilginleri tarafından batılıların kendi bakış açılarınca “Din Savaşı” diye anlayabileceği bir şekilde yorumlanmıştır. Bazı oryantalistler de –başka sebep ve sâiklerin yanında- bunu fırsat bilerek, Kur’an’ın din savaşını teşvik ettiğini ve İslâm’ın kılıç yoluyla yayıldığını iddia etmiş, son yıllarda bu iddia daha da yoğunluk kazanmış, iş bununla da kalmayarak, “İslamî terör” diye bir kavram ortaya atılmıştır. Bu makalede; dünya barışı için tehlikeli olduğuna inandığımız anılan husus, Kur’an bütünlüğü ve onun temel ilkeleri ışığında ele alınmaktadır.
Keywords: Kıtâl” âyetleri, Fîsebîlillâh savaş, kutsal savaş, İslâmî terör, dünya barışı